Kako da čuvamo svežu mirođiju?

Kako da čuvamo svežu mirođiju?

Škembe šorba se služi uz beli luk, a tarator sa mirođijom! Pravi začini za svako jelo su oni začini koji ga čine savršenim i ne treba da se prave kompromisi i da se pravila menjaju. Mirođija je jedan od najčešće korišćenih svežih zelenih začina u balkanskoj kuhinji i mnogo domaćica se pita kako da se sveža mirođija sačuva kada imaju pri ruci mnogo ovog začina.

Jedan od najlakših načina da sačuvate svežu mirođiju je da je prvo umotate u papir, zatim stavite u najlon kesu i da ga čuvate na najnižoj polici u frižideru. Ovako ćete garantovano sačuvati miris mirožije najduže.

Druga ideja kako da sačuvate svežu mirođiju je da je stavite u teglu sa vodom. Važno je da voda u kojoj čuvate mirođiju bude promenjena svakog dana, kao i da se osušeni listovi uklanjaju.

Ako pak raspolažete sa prilično velikom količinom mirođije, dobra ideja je da je zamrznete. Kada operete mirođiju i kada je veoma dobro ocedite, naseckajte je sitno i stavite je u kalup za led.

Dodajte malo vode i zamrznite. Tako ćete imati svežu mirođiju kada god vam zatreba i možete izvaditi 1-2 kocke i da je dodate u jelo. Možete mirođiju čuvati i u najlon kesicama direktno u zamrzivaču.

Neki kulinari vole da mirođiju očuvaju postupkom soljenja. Kada operete mirođiju, sitno je naseckajte i stavite u staklenu posudu (teglu). Zatim pokrijte mirođiju sa dosta soli. Odnos je približno 200 g soli na 1 kg sveže mirođije. Na taj način mirođija se može čuvati duže vreme u frižideru.

Drugi načini čuvanja mirođije su da se prelije maslinovim uljem ili sirćetom. U oba slučaja začin se secka veoma sitno i pokriva se sa malo maslinovog ulja ili sirćeta, a nakon toga se stavlja u hermetički zatvorene tegle.

Pogledaj više

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji