Blanširanje je proces u kulinarstvu tokom kojeg se radi prethodna termička obrada namirnica - povrća, voća i pečuraka. Cilj blanširanja je poboljšavanje kvaliteta namirnica, koje se kasnije mogu koristiti u daljem pripremanju hrane, ali i za konzerviranje.
Blanširanje pečuraka je veoma lako. Prvo treba da na ringli ugrejete vodu u koju ste stavili malo soli i po želji malo sirćeta. Kada voda provri spuštate u nju prethodno očišćene i nasečene pečurke i držite ih tamo oko minut ili dva.
Nakon toga izvadite pečurke rešetkastom kašikom i potopite ih u hladnu vodu, kako bi prekinuli proces kuvanja. Kada su blanširane, pečurke možete upotrebiti za njihovu namenu - kuvanje ili konzerviranje.
Uzmite u obzir da nije previše preporučljivo da konzervirate pečurke, jer čak i ako su jestive u sebi sadrže bakterije i ako ih niste oprali ili zatvorili dobro u tegle, postoji mogućnost da imate probleme. Ako ste ipak rešili da ih konzervirate, obavezno ih pre toga blanširajte.
Pogledajte i ove ukusne recepte sa pečurkama - Pečene pečurke sa žitom, Punjene pečurke sa pavlakom i pirinčem i Predjelo od punjenih pečuraka.
Komentari