Med ima nesporne kvalitete u lečenju i poboljšanju imuniteta, koji ga određuju kao jednu od super namirnica. Iz ovog razloga, stručnjaci savetuju da se konzumiraju umerene količine meda svakog dana, a čak i dijabetičari ne bi trebalo da ga izbace iz dnevnog jelovnika.
Ipak, malo ljudi zna da med može da bude i štetan, ako se ne jede pravilno ili nije proizveden u skladu sa standardima.
Kod sezonskog nazeba ili gripa, lekari, prijatelji i porodica, često savetuju da konzumirate više čaja sa medom, ali dodavanje meda u vrući čaj može biti ne samo nepravilno, već ponekad i štetno za organizam. Ovo je posledica toga, što se kod zagrevanja meda izdvaja jedinjenje hidroksimetilfurfirol, a on je dokazano kancerogen.
Malo ljudi shvata da je određen broj tegli sa medom, koje se nude u prodavnicama, takođe bio podvrgnut istoj proceduri zagrevanja, kako bi se uklonio ušećereni izgled meda i kako bi on bio privlačniji za kupca.
Nesavesni proizvođači meda takođe zagrevaju med i mešaju ga sa šećernim sirupom, kako bi povećali produkciju meda, a time i svoju zaradu.
Med je štetan za ljudsko zdravlje, kada se doda u vrući čaj, kada se koristi za proizvodnju kolača koji traže termičku obradu i kada se zagreva da se ukloni njegova ušećerenost. Preporučuje se da med konzumirate na sobnoj temperaturi.
Komentari