Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Evo u kojim slučajevi je kiseli kupus štetan

Evo u kojim slučajevi je kiseli kupus štetan

Kiseli kupus za zečetinom

Kiseli kupus u ishrani ljudi

Kiseli kupus je od davnina poznat kao prehrambeni proizvod, a u Kini postoje dokazi da je pripremljen pre 2.000 godina.

U Evropi je ovaj proizvod postao poznat pre hiljadu godina i široko je rasprostranjen na kontinentu. Kiseli kupus ne samo da daje još jedan ukusan kvalitet izvornom proizvodu - kupusu, već ima i mnoge prednosti za organizam zbog procesa fermentacije koji se odvija u svežem kupusu - on je odličan probiotik, koji obogaćuje crevni trakt korisnim bakterijama i tako podržava zdravlje creva.

Zimi štiti organizam zahvaljujući vitaminima, mineralima i drugim korisnim supstancama u njemu. Reguliše težinu zbog niskokaloričnog sadržaja, normalizuje rad nervnog i endokrinog sistema, štiti od osteoporoze.

Kiseli kupus se smatra bezbednom i korisnom hranom za većinu ljudi. Međutim, postoji pitanje: može li svako da jede kiseli kupus i u kojim količinama?

Kada je kiseli kupus štetan

Kiseli kupus

Kod alergije na kiseli kupus

Kiseli kupus je hipoalergena hrana. Međutim, mali je procenat ljudi koji su alergični na njega. Ako se nakon konzumacije uoče simptomi kao što su otok, osip, crvene oči, mučnina i dijareja, najverovatnije je reč o alergiji, koja isključuje fermentisani kupus iz menija.

Kod problema sa hipertenzijom i metabolizmom soli

Pošto je za fermentaciju potrebno mnogo soli, kiseli kupus je veoma slan i zato se ne preporučuje osobama sa hipertenzijom. Povećava krvni pritisak usled zadržavanja tečnosti.

Digestivne bolesti

Kod gastritisa, čira, sindroma iritabilnog creva, ulceroznog kolitisa i problema sa pankreasom, kiseli kupus može iritirati sluzokožu i pogoršati stanje.

Kod dojenja

Dojenje

Kiseli kupus može izazvati osip ili netoleranciju na ovu hranu kod bebe. Kolike i nelagodnost su najčešće reakcije kod odojčadi na ovu hranu koju konzumira majka.

Kako smanjiti štetnost konzumiranja kiselog kupusa

Kiseli kupus neće naškoditi, čak i ako se konzumira svakodnevno, ako se poštuje umerenost. Time će se izbeći nagomilavanje previše soli, što nije korisno ni za zdrav organizam.

Dobro bi bilo da se kiseli kupus ispere vodom pre konzumiranja, a takođe i da se smanji potrošnja soli iz drugih proizvoda na dan kada se konzumira fermentisani kupus.

Takođe, pogledajte kada da pijemo sok od kiselog kupusa, kao i cake i trikove prilikom spremanaj kiselog kupusa.

Ako volite kiseli kupus, obavezno probajte naše recepte za ukusnu svinejtinu sa kiselim kupusom ili kiseli kupus sa pirinčem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest