Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»U kojim slučajevima je dobro da se ograniči paradajz

U kojim slučajevima je dobro da se ograniči paradajz

Maria SimovaMaria Simova
Autor
218330
Kada treba ograničiti unos paradajta

Predivni aromatični zreli paradajz koji slobodno jedemo tokom leta je hrana bez koje većina od nas ne može tokom toplih meseci u godini. Ali postoji niz slučajeva gde je upotreba paradajza strogo kontraindikovana i može da izazove štetne posledice.

Ovo voćno povrće sadrži mnogo hranljivih materija - vitamine A, B2, B6, K, E i B12, ima i visok sadržaj kalijuma, koji je koristan za krvne sudove i srce. U svom sastavu ovo sočno crveno povrće sadrži korisne kiseline - vinsku, limunsku, oksalnu i jabučnu.

Uprkos tome, paradajz sadrži niz kontraindikacija i skrivene opasnosti po ljudsko telo.

U kojim slučajevima paradjz može da našteti telu

Alergija na paradajz

Veoma često sretana pojava. Uzrok alergije na paradajz je prisustvo određenih antigena u njima - antocijanina i likopena. Simptomi alergije su: mučnina, povraćanje, bol u želucu, curenje iz nosa, bronhospazam, oticanje. U nekim slučajevima alergija se razvija u roku od nekoliko sati, nakon što je ovaj ukusni alergen konzumiran. Eto zašto oni koji su primetili alergiju na paradajz treba da se drže što dalje od njega.

Ukoliko imate kamen u žuči

Paradajz je kontraindikovan kod kamena u žuči. U procesu varenja učestvuju različite organske kiseline koje ulaze u sastav paradajza. One takođe imaju sposobnost povećanja aktivnosti želuca, pankreasa i mogu da pojačaju pokretljivost creva.

Uprkos tome, ukoliko imate kamen u žučnoj kesi, kretanje kamenja i začepljenje žučnih puteva su posledice koje mogu biti veoma tužne.

Kod bolesti bubrega

Kod bolesti bubrega najverovatnije imate kontraindikacije konzumiranja paradajza. Ako imate bolesti urogenitalnog trakta, onda se paradajz, ako nije kategorično kontraindiciran, makar ne preporučuje. Činjenica je da paradajz sadrži tzv. oksalnu kiselinu. Njena ogromna količina ima negativan efekat na metabolizam u vodeno-slanom balansu.

Konzerve paradajza

Uz to, konzumiranje kuvanog i konzervisanog paradajza, izaziva rast kamena u bubrezima. Prema tome, Oni koji imaju sklonost ka njihovom formiranju, ne treba da konzumiraju ovo povrće.

Kod bolesti zglobova

Paradajz je štetan kod bolesti zglobova. Zbog prisustva već spomenute oksalne kiseline, paradajz ima sposobnost da izazove jake bolove u zglobovima čoveka. Evo zašto oni koji pate od poremećaja lokomotorno-potpornog sistema i već su imali probleme sa zglobovima, takođe im se ne preporučuje konzumiranje paradajza.

Ako želite da prestanete da pušite

Paradajz povećava nikotinsku zavisnost. Kao što je istaknuto, neki istraživači su ubeđeni - konzumiranje paradajza povećava nikotinsku zavisnost. Stoga, ako želite da prestanete da pušite, privremeno prestanite da konzumirate ovo prekrasno, ali za pušače opasno povrće.

Kod problema sa pankreasom

Zeleni paradajz

Paradajz može da pojača upalu pankreasa. Kod upale pankreasa (pankreatitis) ne sme da se konzumira voće i povrće koje sadrži dosta kiselina, s obzirom da one iritiraju nežnu i upalnu mukozu. Nezreli i zeleni paradajz je posebno kontraindiciran u tom periodu.

Čir na želucu

Paradajz nije kompatibilan sa čirom na želucu. U slučaju čira na želucu, kao i u slučaju gastritisa sa visokom kiselinom, ne treba da uključujete paradajz. Ako imate akutnu fazu neke od ovih bolesti, tada je poželjno u potunosti da eliminišete paradajz iz vaše ishrane.

Ako imate hipertenziju

Ako imate hipertenziju, možda se dobili kontraindikaciju za konzumiranje pradajza. Neki od vas koji pate od visokog krvnog pritiska (hipertenzija), kao i oni koji imaju bolesti kardiovaskularnog sistema, takođe treba da paze sa jelima od paradajza. Konkretno u slučaju hipertenzije upotreba konzerviranog paradajza je apsolutno kontraindicirana. Ne smete koristiti fermentisane - ili paradjaze koji su bili konzervirani uz pomoć sirćeta (u mariniranom obliku).

Kako da konzumirate paradajz tako da ne našteti vašem zdravlju.

Paradajz je savršeno i veoma korisno povrće, ali da biste ga koristili, a ne naneli sebi štetu, treba da znate kako pravilno da ga koristite. Naravno, volimo kajganu sa paradajzom, često ih dodajemo u kuvanja sa mesom, ribu, jela od povrća. Ali ne treba ih zloupotrebljavati.

Zbog visokog sadržaja kiselina, paradajz može da poveća normalnu kiselinu u želucu, što može izazvati upalu njegove sluzokože. Jedite ga, ali ne previše. Uz to, dobro je da se paradajz ne konzumira istovremeno sa hlebom. To može dovesti do oslobađanja gasova i oticanja.

Kako biste izbegli slične probleme, između konzumiranja paradajza i hleba treba da prođe makar 2-3 sata.

Paradajz sa sirom

Takođe, za one koji paze na svoju ishranu je preporučljivo da se suzdržavaju od kombinovanja paradajza u jednom istom tanjiru zajedno sa mesom, jajima i ribom, s obzirom da je to pokazalo snažan uticaj na gastrointestinalni trakt, naročito pankreas.

Sok od paradajza ne smete piti sa hranom - on razređuje materije, odvojene od organa za varenje i postaće prepreka za zdrav proces varenja. Imajte u vidu da je paradajz sok zasebno jelo. Eto zašto, ako želite da uživate u domaćem soku, treba da prođe makar pola sata od poslednjeg obroka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest