Pravilno skladištenje namirnica je neophodno, kako se ne bi pokvarile. Ako nepravilno skladištite hranu, ne samo da se ona može pokvariti već će vam izazvati i probleme sa stomakom.
Ako temperatura u frižideru nije pravilna, hrana se može pokvariti, uhvatiti plesen ili se zamrznuti. Ako previše napunite frižider sa hranom, on jednostavno može prestati da radi. Voće i povrće se čuva na temperaturi od 3-7 stepeni i smešta se u odgovarajuće odeljke.
Kremovi, pite i kolači, koje su napravljeni od kvarljivih namirnica čuvaju se na temperaturi od oko 1 stepena, a proizvodi od testa bez krema i nadeva na oko 4-5 stepeni. Meso, mleko i kuvana jela se takođe čuvaju u frižideru. Poželjno je da je temperatura frižidera najviše +5 stepeni, dok zamrzivač treba da bude oko -18 stepeni.
Ove temperature su najbolje za skladištenje namirnica. Čak i ako pravilno držite namirnice, ako ne čistite redovno frižider, rizikujete da se u njemu razviju opasne bakterije.
Redovno čistite frižider, a ako na policama ostane krv od svežeg mesa, odmah je očistite. Sirovo meso mora biti čuvano dobro upakovano i da ne bude u kontaktu sa drugim hranom.
Komentari