Šta je amarant?

Šta je amarant?

Dobra hrana odavno ne poznaje granice i danas na našim trpezama prisustvuju proizvodi i delikatesi iz celog sveta. Ali za većinu od nas, egzotičniji proizvodi, voće i povrće još uvek ostaju zagonetka i malo nas zna kako da ih koristi.

Naposletku, mnogo ljudi se u poslednje vreme oduševljava receptima sa amarantom, pa je zbog toga dobro da objasnimo šta je amarant.

Amarant nije deo evropskih kuhinja, jer je to drevna žitarica povezana sa tradicijom i postojanjem Asteka. Amarant, štir (Amaranthus retroflexus) – isto kao heljda i kinoa je autohtona žitarica. Po poreklu ne spada u žitarice, ali ima skoro sva svojstva, kao i žitarice. Spada u najstarije žitarice u svetu, koristili su je i drevni Asteci. Poreklom je iz Srednje i Južne Amerike i toplijih krajeva Azije. Postoji oko šezdeset vrsta amaranta, od koje se mnoge uzgajaju kao žitarice. Otporan je na visoke i niske temperature. Kod nas je napoznatiji crveni amarant.

Biljka amarant koja se gaji u Južnoj Americi dostiže visinu od 2 metra. Listovi su jarkih boja, a semenke, koje se jedu, su veličine sočiva i njihova boja varira od bele do narandžaste.

Postoje različite vrste amaranta, koje se koriste na različite načine. U prošlosti je amarant bio osnovna hranjljiva kultura u Južnoj Americi, ali je pojavom i početkom gajenja pasulja i pšenice dospeo u drugi plan.

Tokom druge polovine 20. veka amarant ponovo dobija na popularnosti i široko je rasprostranjen u Aziji, Africi, Severnoj i Južnoj Americi.

Oni koji su imali prilike da probaju amarant reći će vam da se ne odlikuje nekakvim specijalnim ukusom. Ipak, amarant je veoma bogat vitaminima i mineralima.

Svako zrno amaranta sadrži veliki broj esencijalnih aminokiselina, fosfor, gvožđe, magnezijum, kalcijum i vitamine.

Pored toga, u njemu ima i velike količine vlakana.

Amarant je veoma pogodan za ljude koji imaju netolerantnost na gluten, jer u njema nikakvog glutena.

Kada se podvrgne kulinarskoj obradi, amarant postaje značajno ukusniji, a hranjljivi sastojci iz njega se lakše apsorbuju u organizam. Obično se amarant kuva, a vreme kuvanja je obično oko minuta.

Ako ne želite da ga kuvate, možete ga potopiti u hladnu vodu na 10-12 sati i nakon toga je spreman za upotrebu.

Amarant možete koristiti kod pripreme različitih vrsta zdravih doručaka ili jela sa amarantom. Ne propustite da pripremite jednostavne palačinke sa amarantom ili kolač sa amarantom.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji