Gluten je protein koji se osnovno sadrži od pšenice, raži i ječma, kao i svi njihovi proizvodi. Sve češće se govori o netoleranciji na gluten, smatra se da većina ljudi čak i ne sumnja na to. Evo nekoliko simptoma koji će vam pomoći da odredite da li ste netolerantni na gluten i da li treba da prestanete sa njegovom upotrebnom.
- Umor, najviše nakon konzumiranja hrane koja sadrži gluten. To su najviše slatkiši, sendviči itd;
- Problemi sa varenjem - gasovi, nadutost stomaka, dijareja i zatvor. Jedno od najlešćih raspoloženja kod dece je netolerantnost na gluten je zatvor;
- Horminalni dizbalans, kao što je sterilitet iz nepoznatih razloga;
- Jaka glavobolja i migrena;
- Hronični umor i fibromialgija;
- Keratoza pilaris - stanje, poznato još i kao guščija koža. Najčešće se pojavljuje na zadnjem delu ruku. Hrana, koja sadrži gluten može da šteti crevima, što može dovesto do malabsorbacije. Ona vodi do deficita masnih kiselina i vitamina A u organizmu;
- Ako vam se vrti u glavi, gubljenje ravnoteže i drugi neurološki simptomi;
- Upale, nadutost i bolovi u zglobovima, prstima, kolenima ili bedrima;
- Prisustvo autoimunih oboljenja kao tiroidit Hašimota. Oko 9' % ljudi koji imaju ovu bolest, imaju netolerantnost na gluten;
- Reumatski artritis, čirni kolitis, lupus, psorijaza, sklerodermija ili multipleks sklreoza;
- Mromena raspoloženja, briha, depresija.
Ukoliko imate jedno ili više ovih simptoma to može biit znak da ste netolerantni na gluten. Da biste se uverili, probajte 2-3 nedelje da ga izbacite iz menija. Ako se zdravstveno stanje poboljša, znači da ste otkrili razlog.
Ako niste, konsultujte se sa lekarom o mogućim razlozima trenutnog raspoloženja. Ipak je dobro da uradite testove u medicinskim uslovima koji će pokazati da li postoji netolerantnost na gluten. Imajte u vodu da će telu biti potrebni meseci da se telo potpuno očisti od proteina.
Komentari