Kvasac za hleb se može zameniti živim kvasom.
Kvas je otkriven u Egiptu. To je prvobitni oblik nama poznatog kvasca, koji je u upotrebi.
U prošlosti se hleb pripremao uz pomoć kvasa. Ukus hleba, koji je pripremljen uz pomoć kvasa je malo različitiji od ukusa hleba na koji smo navikli.
Hleb od kvasa je mnogo vazdušastiji.
Pripremanje hleba sa kvasom traži više vremena i napora. Ipak, ukus hleba, koji ćete dobiti zaslužuje sve to. Ako ste rešili da zamenite kvasac živim kvasom, treba da budete veoma strpljivi i postojani.
Živi kvas se ne pravi za jedan dan. Ponekada nećete uspeti da ga napravite, ali to ne treba da vas obeshrabri. Probajte ponovo, ukus ovog hleba je jedinstven. Ovaj ukus je lagano kiselkast.
Ovakav hleb je mnogo zdraviji od hleba koji svi danas kupujemo.
Priprema živog kvasa traje oko sedam dana. On se drži na toplom i prihranjuje se svaki dan. U prošlosti su na ovaj način pripremali hleb, ali jednom u nedelji.
Na ovaj način se pripremalo nekoliko hlebova. Ostavlja se malo kvasa, kako bi se od njega razvila nova količina za sledeće pripremanje hleba.
Komentari