Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Prirodne zamene za šećer

Prirodne zamene za šećer

Kristina K.Kristina K.
Početnik
5331
Prirodne zamene za šećer

Božić je pred vratima i svi pravimo planove za ukusne praznične gozbe kod kuće! Kada su u pitanju deserti i omiljene božićne poslastice, teško je smisliti način da ih učinite zdravim bez kompromisa u ukusu.

Zamena šećera u božićnim desertima prirodnim zaslađivačima je jedan od načina da ih učinite zdravijima. S obzirom da samo jedna šoljica belog šećera sadrži 774 kalorije, ovog Božića ćemo drastično smanjiti količinu kalorija preskakanjem šećera.

Suvo voće, stevija, med, melasa i agava su neke od opcija koje možemo razmotriti da zamenimo kaloričan i nezdrav šećer tokom praznika, i ne samo to – to je prikladan pristup ishrani i u svakodnevnom životu.

Evo nekih prirodnih alternativa za šećer:

Med

To je viskozni zaslađivač koji prolazi prirodni proces prerade. Kvalitetni med sadrži flavonoide koji imaju antiinflamatorna svojstva i jačaju imunitet. Antioksidansi u medu pomažu u smanjenju rizika od srčanog udara, moždanog udara i nekih vrsta raka. Med pozitivno utiče na nivo ukupnog holesterola u organizmu.

Stevija

Prirodni zaslađivač proizveden od biljke koja nosi latinski naziv Stevia Rebaudiana Bertoni. Potiče iz iste porodice biljaka kao i suncokret. Nizak sadržaj kalorija u steviji čini je jednom od najzdravijih alternativa šećeru. Istraživanja pokazuju da stevija nema uticaja na nivo glukoze i insulina u krvi.

Stevija

Sirup od agave

Agava je ukusan nektar ekstrahovan iz listova Agave tequilane, biljke nalik kaktusu koja raste u Meksiku. Agavin sirup sadrži vitamine i antioksidante koji štite ljudski organizam od slobodnih radikala i štetnog uticaja okoline. Divna je zamena za šećer!

Ksilitol

Spada u grupu šećernih alkohola i dobija se iz kore vrsta drveća kao što su breza ili bukva. Kao i eritritol, ksilitol spada u kategoriju prirodnih zaslađivača i uključen je u hemijski sastav različitog voća i povrća. Ima veoma nizak glikemijski indeks. Zbog nultog sadržaja fruktoze, zanemarljivo utiče na šećer u krvi. Ksilitol je odlična zamena za šećer za osobe sa dijabetesom tipa 2 ili gojaznošću. Ima prijatan ukus mente i, za razliku od šećera, nije sklon izazivanju karijesa.

Kokosov šećer

Kokosov šećer

Vrsta zaslađivača koji se proizvodi od tečne pulpe formirane od cvetova kokosove palme. Slatki nektar se suši, formirajući granulirani šećer. Ima bogat mineralni sastav, uključujući cink, gvožđe, kalcijum i kalijum. Kokosov šećer sadrži i korisne masne kiseline, antioksidante, vlakna i inulin.

Javorov sirup

Vekovima se proizvodi od kore stabala kanadskog javora. Ima niz korisnih svojstava - podržava zdravlje srca, održava stabilan imunitet i ima antioksidativna svojstva. Aromatični sirup je bogat hranljivim materijama, mineralima i mnogim vitaminima.

Sve ove prirodne zaslađivače možete koristiti u različitim receptima za kolače bez šećera.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest