Kako se topi čokolada na pari?

Kako se topi čokolada na pari?
Fotografije: bonapeti.rs

Najbolje stvari su nezakonite, nemoralne ili su prelivene rastopljenom čokoladom. Šalu na stranu, ali ima mnogo deserata koji se prave sa rastopljenom čokoladom i mnogo kuvara početnika se pita, kako se topi čokolada na pari.

Prvo i najvažnije pravilo je da se oduprete iskušenju i da ne pojedete čokoladu pre nego što je istopite.

Drugo, nikada ne stavljajte posudu sa čokoladom direktno na vatru. Ako stavite čokoladu u metalnu posudu direktno na vatru sigurno će se zapeći i zagoreti, ali se neće istopiti. U mikrotalasnoj pećnici se dešava otprilike isto.

Kako biste rastopili čokoladu na pari, prvi korak je da izlomite čokoladu na male komade. Nakon toga uzmite vatrostalnu posudu i u nju stavite komadiće čokolade. Važno je da posuda potpuno čista i bez ikakve vlage ili vode. Komadiće čokolade odvojite na stranu.

Uzmite šerpu i u nju sipajte dva prsta vode. Stavite šerpu na vatru i sačekajte da voda provri. Stavite vatrostalnu posudu sa komadićima čokolade u šerpu sa vrelom vodom. Dno posude sa čokoladom treba da je potopljeno u vodu, ali ne sme da dodiruje dno šerpe.

Na ovaj način setopi čokolada na pari. Sačekajte nekoliko minuta i videćete kako se čokolada polako i ravnomerno rastopi. Povremeno promešajte. Najbolje je da to činite drvenom kašikom.

Ako požurite i brzo sklonite čokoladu sa vatre, dobićete gustu čokoladu, ali ako sačekate još nekoliko minuta, čokolada će biti potpuno tečna. Vi sami birate željenu gustinu i vreme kada ćete skloniti čokoladu sa vatre.

I tako, čokolada rastopljena na pari je gotova.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji