Način pripreme
Za ovaj japanski čizkejk potrebna vam je tepsija za pečenje sa padajućim dnom - 16 cm prečnik.
U dve posudice odvojimo belanca u žumanaca.
U drugu posudu sipamo krem sir, sveže mleko i maslac. Istopimo smesu na vodenoj pari. Zatim skidamo sa ringle i u dobijenu homogenu tečnost dodajemo žumanca i mešamo žicom za mućenje dok se i oni ne pomešaju.
U ove sastojke dodajemo još i brašno i mešamo dok se ono ne istopi. Provučemo dobijenu predformu kroz cediljku kako bi se uklonile sve grudvice brašna. Sada počinjemo da mutimo belanca pomoću miksera.
Dodajemo još u početku limunov sok i 1/3 kristal šećera. Nakon otprilike minutu dodajemo još 1/3 šećera i na kraju, ne prego što dobijemo mekane vrhiće, sipamo i poslednji deo nje.
Isključujemo mikser na kratko. Nakon toga ponovo uključujemo i mešamo nekoliko skeundi. Tako će belanca postati veoma sipkasta, ali bez velikih balončića.
Počinjemo da ih dodajemo u tri etape u drugu dobijenu smesu. Mešamo rukom da ne bismo previše umutili belanca.
Pripremamo tepsiju sa papirom za pečenje i u nju sipamo smesu. Pokrivamo krajeme tepsije aluminijumskom folijom. Ovu malu teosiju stavljamo u veću tepsiju.
U veću tepsiju dodajemo toplu vodu (otprilike 80°C) 2 cm visine. Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 160°C 20 minuta. Kada prođe to vreme, otvaramo rernu na 1 minutu i smanjujemo temperaturu na 110°C .
Zatvaramo rernu i pečemo još sat vremena. Kada prođe i to vreme, isključujemo rernu i otvaramo je. Ostavljamo pripremljeni čizkejk tako na novih 30 minuta.
Možete da ga servirate toplog ili hladnog. Po vašem izboru.
Neka vam je slatko sa mojim japanskim čizkejkom - topi se u ustima!
Komentari