Koje namirnice sadrže kazein?

Koje namirnice sadrže kazein?
Fotografije: bonapeti.rs

Čak i da to ne primećujemo, mi svakodnevno konzumiramo namirnice bogate kazeinom. Ovaj protein se sadrži pre svega u mleku i svim njegovim proizvodima kao što su različite vrste sireva, kačkavalja, vurda, čokolada, sladoled, kiselo mleko i u mnogim drugim proizvodima. Često se može naći u smesama za dečju hranu ili u suplementima za ishranu sportista.

Po pravilu, ovi proizvodi su veoma korisni za ljude koji pokušavaju da dodaju mišićnu masu ili imaju deficit kalcijuma, ali ipak treba biti pažljiv sa njihovom konzumacijom, jer ima čitav niz dokaza da uzimanje hrane bogate kazeinom može da nanese štetu ljudskom organizmu.

Protein kazein se veoma teško vari i zbog toga uzimanje mleka u svim njegovim oblicima kod odraslih osoba može da dovede do problema sa sistemom za varenje.

Rešenje je da se koristi kozje mleko, koje je po svom sastavu najbliže majčinom mleko. Mlečni proizvodi od svežeg mleka mogu da ubrzaju proces arteroskleroze, da prouzrokuju probleme sa bubrezima, prostatom, da dovedu do gojaznosti i do problema sa debelim crevom.

Mleko se često povezuje sa pojavom mnogih alergija. Nije za zanemarivanje i podatak, da skoro 20% stanovništva ne može da preradi mlečne proteine, a u tom smislu i kazein.

Takođe je dokazano da postoji veza između konzumacije mleka i razvoja dijabetesa.

Izlaz je da se konzumira prirodno neutralno mleko, sir i drugi proizvodi, po mogućnosti od kozjeg mleka i u ograničenim količinama, jer se ti proizvodi relativno lakše vare i imaju značajnije pozitivne karakteristike za ljudski organizam.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji