Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koje su najhranljivije namirnice?

Koje su najhranljivije namirnice?

Elitsa HristovaElitsa Hristova
Početnik
482
Hranljive namirnice

Činjenica je da su kvalitetna hrana i vežbanje osnova dobrog zdravlja, odnosno faktori koji najviše utiču na figuru.

Istina je da osnovu svake zdrave ishrane čini nekoliko stubova. Na njima se gradi zdravo, funkcionalno i harmonično telo.

I koliko god želimo da imamo specijalnu pilulu koja nas štiti i koja nam daje sve potrebne vitamine i minerale, takva još nije stvorena, pa se moramo truditi da kroz hranu dobijemo ono što nam je potrebno.

Postoje izuzetno hranljive namirnice, koje su takođe veoma korisne, tako da bi trebalo da budu na jelovniku svakoga dana.

Džigerice

Hladnovodne ribe kao što su losos, sardine i skuša pružaju obilje esencijalnih masnih kiselina koje pomažu u održavanju ćelijskih membrana, što zauzvrat podstiče oštar vid. Pored toga, vitamin C i E, zajedno sa mineralima cinkom i bakrom, korisni su za održavanje zdravog vida.

Citrusi, brokoli i prokelj su dobar izvor vitamina C, dok su orašasti plodovi (posebno bademi) bogati vitaminom E i bakrom.

Odnosno, ako jutarnji kroasan ili sendvič zamenite šakom badema i 1 pomorandžom, to će vas držati sitim bar nekoliko sati duže, a takođe će vam dati dovoljno energije za obavljanje svakodnevnih obaveza.

Ako niste jedan od najvećih ljubitelja mesa, bar 2 puta nedeljno, podsetite se da su to vitamini u svom najčistijem obliku. Na primer, džigerica je nešto poput banke za organizam. Mesto gde se skladište viškovi proteina, šećera, vitamina, minerala.

Pasulj je hranljiva namirnica

Stoga je džigerica velika neophodnost u meniju svakog od nas. Upravo zbog toga, naša tradicionalna kuhinja izuzetno je bogata raznim receptima, koji uključuju iznutrice kao što su džigerica ili pileća srca.

Jaja su uvrštena na listu hranljivih namirnica, jer su hranljiva, univerzalna, ekonomična i, uopšte, odličan način za dobijanje kvalitetnih proteina.

Studije pokazuju da ako jedete jaja za doručak, moguće je da unesete manje kalorija tokom dana i izgubite težinu bez značajnog uticaja na nivo holesterola.

Pasulj i mahunarke su dobri za srce. Pasulj je pun nerastvorljivih vlakana, koja pomažu u snižavanju holesterola, kao i rastvorljivih vlakana, koja vas zasićuju i pomažu vašem telu da se oslobodi otpada. Mahunarke su svakako dobar izvor proteina, ugljenih hidrata, magnezijuma i kalijuma sa niskim sadržajem masti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest