Bonapeti.rs»Saveti»Šta je to maldonska so?

Šta je to maldonska so?

Šta je to maldonska so?

Postoji mnogo različitih vrsta soli u svetu i sve više i više novih vrsta se pojavljuje. Postoji morska so, jodirana so, kamena so, so za kuvanje, himalajska so, Maldonska so itd. Danas ćemo se posebno fokusirati na Maldonsku so.

Za so se generalno kaže da "čini" jela lošim ako nije prisutna. So čini jelo ukusnim i potpunim. Maldonska so je dobila ime po istoimenom gradu Maldonu, koji se nalazi u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ova vrsta soli je jedna od najpoznatijih na svetu.

Zbog svojih kvaliteta, dobija sertifikat koji ukazuje da se koristi na engleskom kraljevskom dvoru. Ovo je vrsta morske soli, koja je, kao što smo rekli, nazvana po gradu u Engleskoj, ali se uglavnom proizvodi i u drugim gradovima u kraljevstvu.

Ova vrsta soli je dar prirode jer se u potpunosti dobija iz nje. Pravi se metodom isparavanja morske vode i kada se delimično pretvori u kristale, zadržava veoma veliki deo mikroelemenata, koji se nalaze u morskoj vodi. Ova vrsta soli nije rafinisana i shodno tome jod joj se ne dodaje.

Dobijena so se filtrira da bi se uklonio višak nečistoća i zatim zagreva do temperature na kojoj se formiraju kristali soli. Bele su boje i mekog i prijatnog ukusa jer su u potpunosti dar prirode.

Ova vrsta soli se može koristiti za mnoga jela, za meso, za ribu i drugo. Ako odlučite da pripremite gurmansko jelo - upotreba ove soli je veoma dobro rešenje. Maldonska so je jedinstvena i koriste je najbolji kuvari širom sveta. Za razliku od drugih vrsta soli, kristali Maldonske soli su veliki i jasno vidljivi. Ovo pomaže kuvaru da odluči koliko tačno soli da stavi u jelo koje kuva.

Još jedno dobro svojstvo ove soli je da se sa njom mnogo brže kuva, jer kada njome posolite jelo, ono brže proključa.

Nažalost, Maldonska so se proizvodi u veoma ograničenim količinama, što ne može da zadovolji sve veću potražnju. Ova vrsta soli je veoma dobra opcija za soljenje stejkova i mesa.

Vrste Maldonske soli

1. Dimljena maldonska so – Ova vrsta soli se dobija kada se kristali maldonske soli lagano dime prirodnom metodom koja koristi hladan dim. Na ovaj način dobija se izuzetan, dimljeni ukus soli. Ovakva so se upotrebljava za meso i supe, marinade itd .;

2. Košer so - Maldonska - takođe se naziva košer, jer je Jevreji veoma često koriste kada kuvaju meso. Zbog svojih religioznih uverenja, oni ne jedu meso u kome je prisutna životinjska krv. Vrlo temeljno operu meso koje kuvaju. Ostavljaju ga u vodi najmanje 1 sat, a zatim ga posole Maldonskom solju. Tako posoljeno meso treba da odstoji još 1 sat. Ovu vrstu soli koriste jer ima sposobnost da izvlači krv iz mesa.

Gurmani, a posebno oni koji vole meso, neminovno će razlikovati meso soljeno običnom solju i meso soljeno maldonskom solju.

Ova vrsta soli se takođe koristi u pravljenju deserata. To je zato što ima sposobnost da ukus slatkiša učini još zasićenijim i intenzivnijim.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni