Plodovi kajsije, takođe poznati kao koštice od kajsije, nalaze se unutar tvrde koštice ploda.
Koštice kajsije sadrže supstancu zvanu amigdalin koja oslobađa cijanid nakon što se konzumira. Ako ćete jesti koštice kajsije, uverite se da ne jedete više od preporučene dnevne količine ili biste mogli da dobijete trovanje cijanidom.
Izbegavajte da jedete više od 3 male koštice kajsije dnevno. Prema Evropskoj agenciji za bezbednost hrane (EFSA), ljudi koji jedu više od 3 koštice kajsije dnevno izloženi su riziku od trovanja cijanidom.
Trovanje cijanidom može izazvati sledeće simptome:
- Glavobolja;
- Mučnina;
- Groznica;
- Nesanica;
- Umor;
- Nervoza;
- Bolovi u mišićima i zglobovima;
- Nizak krvni pritisak.
Studije pokazuju da 0,5 do 3,5 miligrama cijanida po kilogramu telesne težine može biti fatalno.
Najsigurnija doza amigdalina je 0,37 grama ili 3 male koštice kajsije dnevno. Veće doze mogu izazvati zdravstvene rizike.
S druge strane, koštice kajsije se sastoje od sledećih hranljivih materija:
- 45%-50% masti;
- 25% proteina;
- 8% ugljenih hidrata;
- 5% vlakana.
Pored toga, koštice kajsije su bogate zdravim mastima koje pomažu u snižavanju lošeg holesterola. Esencijalne masne kiseline kao što su omega-6 i omega-3 masne kiseline pomažu u borbi protiv srčanih bolesti, poboljšavaju mentalno zdravlje i pružaju druge zdravstvene beneficije.
Pogledajte takođe:
- Koja je razlika između marelice i kajsije;
Komentari