Svi mi volimo da pojedemo ukusan obrok, ali niko ne voli da čisti kuhinju nakon kuvanja. I tako, na plećima domaćice ostaje da se pobrine ne samo za gomilu prljavog posuđa, već i za zagorele ringle na šporetu, koje su po pravilu prvo uočljive kada neko pogleda u kuhinju.
Treba da priznamo da ječišćenje zagorelih ringli, pored toga što je dosadno i dosta teško, takođe ponekad i pravi izazov, posebno ako imate neke uporne mrlje.
U prodavnicama se predlaže veliki broj sredstava za čišćenje, koja olakšavaju proces čišćenja i skidanja mrlja.
Treba da budete pažljivi prilikom izbora preparata za čišćenje, jer jedan deo odgovara samo starom tipu šporeta i ringli i ne sme se upotrebljavati na nove keramičke ili indukcione ploče.
Nezavisno od toga da li ćete čistiti stare zagorele ringle ili keramičku ploču, prvo i najvažnije je da obradite prljavštinu odgovarajućim preparatom. To može biti vaš omiljeni preparat za ukljanjanje masnoća, specijalni preparat za skidanje mrlja ili pasta pripremljena u domaćim uslovima od sode bikarbone i vode.
Ostavite preparat da deluje najmanje 15-20 minuta, a nakon toga pažljivo očistite sve mekanom krpom. I dok se kod starijih peći dozvoljava upotreba preparata sa abrazivnim česticama, pa čak i temeljno trljanje, kod keramičkih ploča se to ne sme raditi.
U slučaju da je zaprljano mesto uporno i teško se skida, onda probajte da preko njega stavite čistu sodu bikarbonu i da je prelijete sa malo sirćeta, a da zatim sve obrišete mekom krpom ili papirnim ubrusom.
U pomoć domaćicama dolaze i specijalne oštrice za čišćenje keramičkih ploča, uz čiju pomoć ćete odstraniti svaku vrstu prljavštine, čak i bez upotrebe preparata.
Komentari