Lešnik, koga veverice toliko vole da pojedu, je plod drveta leske. On je široko rasprostranjen na severnoj zemljinoj hemisferi, a naučnici su identifikovali preko 100 vrsta lešnika i sve su jestive i mogu da se koriste u ishrani ljudi. Ipak, za gajenje su značajne samo dve vrste.
Lešnik je, kao i ostale vrste orašastih plodova, veoma bogat vrednim hranjljivim sastojcima. U njima možemo da otkrijemo velike količine vitamina iz B grupe, kao i elemente bakar, kalijum, fosfor, kalcijum i mnogo vlakana.
Pored toga. lešnik je bogat lipotropnim sastojcima kao što su lecitin, metionin i holin, ima pantotenove kiseline i mnogo nezasićenih kiselina.
Razume se, kao i u ostalim orašastim plodovima, i u lešnicima ima masnoća - u 100 g lešnika ima 62,5 g, a veći deo tih masnoća su nezasićene masnoće, t.j. one korisne.
Lešnik spada u top namirnice za zdravu ishranu, a stručnjaci za ishranu i lekari su kategorični da dnevno treba konzumirati najmanje 30 g lešnika.
Lešnici, a naročito sirovi lešnici su posebno korisni za održavanje zdravlja srca. Lešnik je koristan i za osobe koje pate od anemije, tuberkoloze, šećerne bolesti, upale mokraćnih puteva ili imaju kamen u bubregu ili žučnoj kesi.
Konzumirajte lešnike, jer oni pomažu proizvodnju krvi i poboljšavaju psihičko zdravlje. Najbolje je da lešnike konzumirate u obliku brašna, ali i konzumacija karamelizovanih lešnika il čokoladne torte sa lešnicima će vam takođe delovati dobro.
Komentari