Plavi patlidžan ili prostije patlidžan je veoma ukusno povrće. Veoma su dobri za kulinarnu obradu, a jedini nedostatak im je da halapljivo gutaju sve vrste masnoća. Uprkos tome, ne možemo ni da zamislimo imam baildu i kjopoolu bez prisustva plavog patlidžana.
Jedna dobra alternativa prženju je pečenje plavog patlidžana. Ovaj proces je veoma lak i njega mogu da naprave i ljudi koji nemaju nikakvog iskustva u kuhinji.
Plavi patlidžan se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Postavite ga u pleh, koji ste obložili aluminijumskom folijom ili na rešetku, koja takođe treba da je obmotana folijom. Dobro je da izbodete viljuškom patlidžan pre nego što ga stavite u rernu ili da ga izbockate nožem na nekoliko mesta.
Vreme pečenja varira u zavisnosti od veličine patlidžana, a obično je 25-35 minuta sasvim dovoljno. Dobro je da nakon vađenja patlidžana iz rerne pokrijete pleh folijom i da ih ostavite da se dokuvaju u pari oko 20 minuta.
Nakon toga, patlidžani su spremni da ih pretvorite u domaću ljutenicu sa plavim patlidžanom ili u neka od omiljenih predjela, kao što su predjelo sa plavim patlidžanom i belim lukom, baba ganuš ili melitzano salata.
Komentari