Ječam je vrsta žitarice bogata vlaknima i veoma važnim mineralima. Može se kombinovati u slanim i slatkim receptima.
Ječam je veoma često korišćen proizvod, pre u prošlosti, a ne toliko u sadašnjosti, uprkos bogatim sastojcima.
Moguće je da je užurbana svakodnevica i večito prisutna rečenica „nemam vremena“ jedan od razloga, ali ipak, bar jednom mesečno ili dva puta bi trebalo konzumirati ječam.
Ječam se prethodne noći potopi u vodu i ostavi preko noći. Ujutru ga iscedite i dobro operite. Sipajte novu vodu i stavite u lonac.
Dovoljno je 60-70 minuta na srednjoj vatri kuvanja sa zatvorenim poklopcem. Nakon naznačenog vremena, isključuje se i ostavlja deset minuta bez otvaranja.
Danas je tehnologija veoma napredna. Sa ekspres loncem ovo vreme se prepolovi, odnosno za 30 minuta je spreman za jelo.
Ako kuvate veću količinu, možete ga bezbedno staviti u frižider na nekoliko dana ili čak zamrznuti za kasniju upotrebu. Tako ćete uvek imati kuvani ječam sa kojim možete odmah popraviti omiljeni ili stari zaboravljeni recept bez gubljenja mnogo vremena.
Pogledajte i šta je to biserni ječam.
Komentari