bonapeti.rs»Saveti»Kako da osušimo godži beri?

Kako da osušimo godži beri?

Stanislava ArmyanovaStanislava Armyanova
Inovator
432755
Kako da osušimo godži beri?

Plodovi godži berija su veoma korisni za zdravlje. Najčešće se konzumiraju sušeni, jer je to njihovo najkorisnije stanje. Možemo da ih kupimo gotove u prodavnici ili da sami osušimo plodove godži berija. Ima mnogo različitih načina za sušenje ovog voća. Može da se koristi rerna, dehidrator ili da se postave napolju i da se polako suše u trajanju od nekoliko dana.

Prvo se radi priprema voća. Biraju se sveži plodovi koji nisu ni zeleni, niti su prezreli. Uklonite sve stabljike i listove. Oštećene plodove bacite. Zatim se plodovi operu mlakom vodom. Najlakši način da operete plodove je da ih stavite u cediljku i da ih operete za nekoliko minuta.

U lonac sa vrelom vodom sipajte godži beri i držite ga tamo u trajanju od 30-60 sekundi, to jest, blanširajte ga. Sledeći proces je da plodove šokirate u ledenoj vodi, tj. kašikom prebacite plodove iz vrele vode u posudu sa vodom i kockama leda. Brza promena temperature dovodi do pucanja površine plodova, što ubrzava proces sušenja.

Godži beri se može sušiti i u rerni na veoma niskoj temperaturi. Rernu zagrejte do 60 stepeni, ostavljajući otvorena vrata rerne. Plodovi se rasprostru u pleh koji je pokriven papirom za pečenje. Važno je da se plodovi ne dodiruju da se brže osuše i da se ne zalepe jedni za druge.

Postavite pleh u sredinu rerne, ostavljajući vrata malo otvorena kako bi se obezbedio konstantan protok vazduha. Pleh možete rotirati na 1-2 sata kako bi se voću omogućilo ravnomerno sušenje. Sušenje obično traje oko 12 sati.

Periodično, proverite da li je gotovo. Znaci daje voće osušeno su: očigledno su smanjili svoju veličinu, postali su izgužvani, smežurani, čvršći su na dodir i tamniji su.

Voće se postavlja na metalnu rešetku i ne sme se dodirivati. Pre nego što ih sušite na suncu, morate ih pokriti gazom. Gaza će zaštititi plodove od insekata i drugih spoljašnjih elemenata. Stavite voće direktno na sunčevu svetlost.

Morate ih rotirati jednom ili dva puta dnevno kako biste bili sigurni da se suše ravnomerno. Da bi ste dovoljno osušili plodove na suncu, to može trajati dva do četiri dana. Proverite vremensku prognozu pre korišćenja ove metode, kako biste bili sigurni da neće padati kiša.

Voće se postavlja na isti nivo u dehidratoru (sušaču za voće). Postavite ležište u uređaj i ostavite otvor otvoren. To će stimulisati protok vazduha i stimulisati proces sušenja.

Pratite uputstva za upotrebu aparata, ali uopšteno treba ga podesiti na umereni niski nivo. Periodično proveravajte plodove i izvadite ih iz dehidratora nakon što izgledaju suvo.

Godži beri se čuva u hermetički zatvorenoj kutiji na hladnom i tamnom mestu. Zaštitite ga od vlage. Rok trajanja je godinu dana ako se pravilno skladišti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji