Kako da čuvamo lešnike?

Kako da čuvamo lešnike?

Lešnici spadaju u grupu najukusnijih orašastih plodova, nezavisno od toga da li ih jedemo sirove ili dobro pečene i usoljene. Oni su izvanredno meze za neka alkoholna pića, pronalaze široku upotrebnu vrednost u kulinarstvu, pa čak i u narodnoj medicini.

Plodovi leske se nude u prodavnicama u nekoliko različitih varijanti - sa ili bez ljuske, oljušteni ili sa zelenom koricom, prirodni, suvo pečeni i pečeni u masnoći sa dodatnom količinom soli.

Preporučujemo vam da kupujete obrađene lešnike samo ako su zapakovani u vakum pakovanje, tegle ili kutije i kada je na njima jasno naznačeno kada su pakovani i koji im je rok trajanja. Nakon otvaranja pakovanja, konzumirajte ih odmah ili ih čuvajte u frižideru na dan-dva.

Sirovi, neobrađeni, oljušteni lešnici, mogu da se čuvaju do jedne nedelje u frižideru, a da pritom ne izgube ukus i kvalitet. Nakon toga se osuše i postaju gorki.

Neoljušteni lešnici mogu da se čuvaju u odgovarajućim kutijama, kesama ili teglama na suvom i hladnom mestu oko mesec dana. Ako ih čuvate u frižideru, mogu da budu dobri do 4 meseca, a ako ih zamrznete, dobri su za konzumaciju 1 godinu.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji