Čim stigne jesen, počinje se sa pripremom pite od bundeve ili kako je negde zovu bundevara. Svaka domaćica ima svoj recept za pripremu, ali nikada nije loše da se proba nešto novo.
Pita je deo kuhinje deo balkanske kuhinje - priprema se i za praznike i za obične dane, može da se pripremi od gotovih kora ili od domaćih kora, ako se ima vremena, jer je takva ipak ukusnija.
U različitim receptima bundeva se priprema na različite načine. Može da bude narendana i da se dinsta sa malo ulja i vode, kako bi omekšala. Kada se ohladi, promeša se sa čašom šećera, cimetom i krupno nasečenim orahom. Bundevu možete da narendate na krupno i da je sirovu promešate sa šećerom, cimetom, orasima i suvim grožđem. Kako god da je pripremite, biće ukusna.
Pita se ređa u tepsiju u obliku velikog puža, odozgo se premazuje uljem ili se preko nje stavljaju mali komadići maslaca.
Dolazi najvažniji deo - kako se peče? Kao i svaka druga pita, najbolje je da se peče u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 30 minuta ili dok ne porumeni. Ako su kore domaće, pečenje može da bude i do 50 minuta, ali sa gotovim korama sve ide brže i lakše, pa ih zbog toga i domaćice vole.
Kada pita dobije primamljivu boju, izvadite je i poprskajte sa malo vode. Ako želite mekanu koricu, prekrijte je krpom.
Pita od bundeve može da se premaže i sirupom od 1/2 šolje vode i 2-3 kašike šećera, ali malo, kako ne bi dobili kašu.
Nakon toga sve pospite šećerom u prahu i poslužite.
Komentari