Šta je batat?

Šta je batat?

Batat ili slatki krompir do skoro je kod nas bio poznat samo ljubiteljima ukrštenica. U suštini ovo krtolasto povrće čak je i danas nepoznato većini domaćica koje se vrlo često pitaju šta je to batat.

Kod nas je ovo povrće poznato još i pod imenima slatki krompir i jabuka iz zemlje. Za njegovo mesto porekla smatraju se zemlje centralne Amerike, ali je u suštini danas najveći proizvođači batata Kina.

Batat je prenesen na Filipine i u Severnu Ameriku od strane španskih trgovaca, a na stari kontinent dolazi zahvaljujući portugalcima, koji ga prenose iz severne Amerike sredinom 16. veka.

Otprilike u isto vreme slatki krompir je prenet i u Afriku, Indiju i južnu Aziju.

Prema tvrdnjama naučnika, batat je postojao dugo pre nego što su se pojavile savremene vrste krompira. Uprkos spoljašnjem izgledu koji imaju obe vrste krtolastog povrća, u suštini one nisu međusobni rođaci.

Batat ima spljošten i duguljast oblik sa šiljcima na oba kraja. Boja kore varira od bele preko žućkaste, narandžaste, crvene pa čak i bordo. Unutrašnjost batata je bela, narandžasta ili žuta i sve vrste su jestive.

Ukus batata je takođe jedinstven - lako sladunjav i u velikom stepenu podseća na bundevu i šargarepu.

U današnje vreme ima preko 400 vrsta batata, koji uslovno mogu da budu podeljeni u dve velike grupe prema tome kako se kulinarski obrađuju.

Prva vrsta batata, koji budu suvi i tvrdi, su posebno odgovarajući za prženje i pečenje, dok druge vrste batata budu mekane i od njih mogu da se naprave čudesne kaše i pire za prilog.

Nemojte da propustite da probate naše slatke batate u rerni, neverovatne batate sa ukusnim nadevom ili klasiku - pečeni batat.

Osim toga što su super ukusni, batati su i veoma korisni. Sadržaj provitaminm A, vitamine B grupe kao i vitamin C.

Slatki krompir je poznat i kao jak antioksidans, koji čuva od astme, osteoporoze i reumatoidnog artritisa. Lekari preporučuju batat i trudnicama, penzionerima, kao i ljudima koji pate od oboljenja krvnih sudova, raka tankog creva ili raka debelog creva.

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji