Prva metoda, koja će vam pomoći da brže oljuštite beli luk je razdvajanje cele glavice belog luka. Ovaj trik je veoma brz, čim ga uvežbate.
Da biste oljuštili beli luk, stavite glavicu belog luka na sto sa vrhovima čenova na gore. Udarite glavicu dlanom i na taj način ćete veoma lako odvojiti čenove belog luka, koji će se kasnije lako ljuštiti.
Sledeći način zahteva da čenove postavite između dve metalne ili keramičke posude. Pokrijte posudu poklopcem ili drugom posudom. Male ili srednje posude će vam biti najbolje za ovaj posao. Promućkajte da se čenovi međusobno sudaraju i da se na taj način skine koža sa njih.
Kao alternativni način, možete koristiti suvu teglu i da je stavite u krpu. Mućkajte veoma jako i energično. Ovaj metod je veoma zabavan i u njega možete uključiti i decu kao vaše male pomoćnike. Druga prednost ove metode je da su čenovi oljušteni, a vaše ruke ostaju čiste i bez neprijatnog mirisa.
Stavite široki deo sečiva vašeg noža preko čena belog luka. Ovo radite na ravnoj i stabilnoj površini. Uverite se da je oštrica noža okrenuta ka vama. Pritisnite nož dlanom, kako biste brzo i lako razbili čen. Ovde nije cilj da zgnječite čen belog luka, već da razbijete ljusku. Ovo vrlo lako možete naučiti kroz praksu.
Ako ne volite miris belog luka, koji ostaje na vašim rukama, možete da koristite i uređaj od silikona za ljuštenje belog luka - to je mali cilindar od silikona. Jednostavno u njega ubacite nekoliko čena belog luka, protrljajte rukama ili na površini stola i gotovo. Silikon će zaštiti vaše ruke od mirisa belog luka.
Komentari