Bonapeti.rs»Saveti»Postoji li alergija na alkohol?

Postoji li alergija na alkohol?

DenitsaDenitsa
Pomoćnik kuvara
2314
Postoji li alergija na alkohol?

Dugo se vodi rasprava o tome da li postoji alergija na alkoholna pića. Mišljenje većine lekara, hemičara i specijalista iz oblasti alkoholnih pića je da etil alkohol, koji je u osnovi sastava alkoholnih pića dozvoljenih za bezopasnu konzumaciju, ne može izazvati alergijsku reakciju.

Glavni argument u prilog ovoj tvrdnji je da ljudsko telo proizvodi sopstvenu vrstu alkohola, poznatijeg kao endogenen. To je proizvod prirodnog ljudskog metabolizma, tj. na sam etil-alkohol organizam nema alergijsku reakciju.

Međutim, ako se alkoholnom piću dodaju različiti pojačivači, stabilizatori, arome ili boje, ima mogućnosti da će se dogoditi reakcija.

Takva alergija mogla bi se razviti kao rezultat dužeg i redovnog konzumiranja nekvalitetnih alkoholnih pića u većim količinama. Što je jeftinije alkoholno piće, to je veća verovatnoća da se u njegov sastav dodaju arome, boje, polifenoli ili proteini.

Primarni simptomi takve alergije su često zanemarivani, jer se manifestuju u stvaranju svetlo crvenih fleka na vratu i pojavi glavobolje. Ali u kasnijoj fazi razvoja alergije simptomi se produbljuju i postaju ozbiljniji, naime pojavljuje se:

- jako crvenilo i pucanje kože na telu

- jak bol u stomaku, praćen mučninom i povraćanjem

- visoka temperatura

- tahikardija

- otežano disanje, gušenje

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji