Alergija na luk

Hristiliana DimitrovaHristiliana Dimitrova
Šef kuhinje
339158
luk

Alergija na hranu je rezultat greške imunog sistema. Kod alergijske reakcije na hranu imuni sistem reaguje na hranu kao na materije koje su opasne za organizam.

Svi znamo koliko je koristan luk. Ali on može da prouzrokuje alergijsku reakciju. Ova alergijska reakcija na luk je veoma retka. Mnogi stručnjaci smatraju luk hipoalergenim proizvodom. Zato se on ne smatra alergenom.

Alergija se najčešće dobija od praziluka, šalot luka i zelenih listova i ređe od lukovice luka. Ovo pokazuju statistike.

Alergijska reakcija na luk protiče kao kod svake druge alergije na hranu.

Sumptomi alergije na luk su - naduvenost, mučnina, diareja, povraćanje, crvenkasta koža, svrab u očima, želudačni grčevi, curenje iz nosa, promukli kašalj, često kijanje, naduvenost jezika i usana, grčevi u disajnim pitevima, osip.

Kod težih slučajeva alergije na luk primećuje se sindrom astme, anafilaktički šok i razvoj angioedema. Teška alergijska reakcija ugrožava ljudski život. Kod ovih komplikacija treba odmah da potražite medicinsku pomoć. Srećom komplikacije usled alergijske reakcije na luk su veoma retke.

Osip kod alergije na luk u većini slučajeva je u predelu stomaka.

alergija na luk

Do sada nabrojani simptomi dobijaju se za nekoliko minuta nakon što je luk konzumiran ili do dva sata.

Ukoliko imate alergiju na luk ili sumnjate na to, najbolje je da izbegavate da ga konzumirate.

Treba veoma da se pazi kod beba i male dece. Kada se uvodi određena hrana, ona se daje u veoma malim količinama i postepeno se povećava. Ovo se radi, zbog toga što roditelji još uvek ne znaju da li i na šta je njihovo dete alergično.

Alergijsku reakciju na luk kod beba može prouzrokovati nerazvijeni sistem za varenje.

Za alergije na hranu od značaja i nesledni faktor. Ovo znači da ukoliko jedan od roditelja deteta pati od alergije, onda je šansa da i ono razvije alergiju 50%. Ukoliko oba roditelja pate od alergije, onda šansa da dete razvije alergiju postaje 90%.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest