Postoje dva načina čišćenja guske. Jedan je čerupanjem, a drugi uz pomoć vrele vode - parenjem.
Čišćenje guske
Nakon što se guska zakolje, preliva se vrelom vodom. Ostavite je oko dva ili tri minuta, a zatim očerupajte perje.
Pri čupanju pera morate biti oprezni. Meso guske može se lako oštetiti. Čupanjem svakog pera nastaje rupa na koži guske. Ova rupa se lako popunjava vodom koja prodire u mišiće.
Ako gusku čerupate pažljivo bez povrede kože, sirova guska takođe može da se čuva duže vreme. Guska se čuva na hladnom mestu.
Prljenje guske
Nakon što ste očistili gusku, trebalo bi da je dodatno očistite plamenom. To se radi alkoholom ili izgužvanom hartijom. Važno je da daje jak plamen.
Tek kada se guska obradi plamenom, vrat joj se preseče i ukloni se voljka (proširenje jednjaka).
Zatim se napravi rez na stomaku i guska se očisti od unutrašnjih organa. Ovde morate biti vrlo oprezni da ne oštetite žučnu kesu. Pričvršćena je za jetru guske. Žučna kesa se uklanja lagano, pažljivo i odbacuje se.
Želudac se preseče na dva dela. Morate očistiti sve ostatke hrane i unutrašnju kožu koja je deblja.
Na crevima guske može se pronaći masnoća. Ne bacajte je sa crevima, već je pokupite - uostalom, guščija mast je vredan proizvod.
Vrhovi krila i repne žlezde se uklanjaju.
Nakon svega ovoga, gusku operite hladnom vodom.
Guska je očišćena.
Nakon što ste očistili gusku, možete pripremiti pečenu gusku, punjenu gusku ili čorbu od guske.
Komentari