Alergija na jabuke

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
4106
alergija na jabuke

Koristi od jabuka su neosporne i svima dobro poznate. Među mnogim koristima od ovog voća je i činjenica da se ono ne ubraja u alergene koji su uobičajeni.

Na pitanje da li postoji alergija na jabuke, odgovor je nedvosmislen - alergijske reakcije se javljaju na bilo koji prehrambeni proizvod, a to znači i na jabuke.

Za one koji su skloni alergijskim reakcijama na voće, preporučuje se da jabuku dobro operu četkom i nakon toga osuše, a možete jednostavno da skinete kožicu ploda, iako u njoj ima mnogo vitamina.

Da bi se testirala alergija, prvo se proba mali komadić i ako ne dođe do reakcije u roku od sat vremena, beba ili dete može bezbedno da je konzumira u obliku kašice.

Alergija na jabuke se najčešće javlja u čitavoj porodici. Nasledni faktor za takvu reakciju je veoma jak, a verovatnoća da se ona pojavi u sledećoj generaciji je čak 50 odsto. Uzroci alergije su:

- reakcija na pigment u fetusu;

- kao posledica reakcije na polen sa drveta tokom cvetanja;

- reakcija na toksine koji su se pojavili zbog nepravilnog skladištenja voća;

- tretman hemikalijama radi dužeg očuvanja;

- individualna netolerancija;

- upotreba dunje ili kruške.

razlozi za alergiju na jabuke

Simptomi alergije pokrivaju kožu, respiratorni sistem i probavni sistem. Crvenilo i fleke na koži 1 sat nakon jedenja voća, otok, otežano disanje, dijareja, bol i povraćanje, pojava slabosti i nesvestice su manifestacije alergijske reakcije. Kod različitih vrsta jabuka manifestacije alergije su jače ili slabije, a alergija na zelene jabuke se javlja češće.

Alergije se obično javljaju u detinjstvu i u ranom detinjstvu prilikom hranjenja dece ovim voćem, pa je potrebno pažljivo početi da ga dodajete u dečji meni.

Lečenje alergije zavisi od težine simptoma. Treba znati da su sa toplotnom obradom alergije mnogo slabije ili potpuno odsutne. Zato su pečene jabuke, kuvane na pari ili kao kompot, bolja opcija za početak konzumacije voća. Lekovi koji se koriste su:

- injekcija epinefrina;

- unos antihistaminika;

- kortikosteroidi;

- upotreba bronhodilatatora za olakšanje disanja.

Kao prevencija, preporučuje se što duže hranjenje bebe majčinim mlekom, brz pristup alergologu u slučaju već ustanovljene alergije, upotreba imunomodulatora za jačanje odbrambenih snaga organizma.

Utvrđivanje alergije na jabuke vrši se analizom krvi, a zatim se prelazi na individualni tretman.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest