Dok ljudi pripremaju svoje omiljeno meso, u procesu čišćenja i kuvanja užasava ih crvena tečnost koja u 90% slučajeva iz njega curi tokom prerade, jer misle da je u pitanju krv. Kada vidite ovu crvenu tečnost, treba da znate da je to obično voda koja se zbog prisustva proteina mioglobina, koji igra važnu ulogu u snabdevanju mišića čoveka i životinja kiseonikom, oboji u crveno.
Obično, nakon termičke obrade, ova takozvana obojena voda od crvene postaje siva. U slučajevima kada obrađujemo sveže zaklano meso, moguće je da mišićna tečnost može iscuriti iz mesa, ali opet to nije krv.
Mnogi ljudi pribegavaju različitim metodama poput stavljanja mesa u vodu, bilo da je to piletina, jagnjetina ili svinjetina i dodaju sirće, pa dvaput kuvaju meso da bi izvukli predmetnu tečnost za koju smatraju da je krv.
Ove metode su beskorisne i besmislene jer sama tečnost nije opasna, a još manje se ova metoda može smatrati metodom izvlačenja krvi iz piletine i mesa uopšte.
Krv iz tela životinje iscurila je u samoj klanici, tokom klanja i kasnije, tako što je meso očišćeno u klanici i krv teško da se može naći u pakovanju mesa u kome se nudi ili u samom mesu spremnom za konzumaciju.
Komentari