Parmigiano-Reggiano ili parmezan je italijanski tvrdi, zrnasti sir. Naziv parmezan često se koristi za razne imitacije ovog sira, mada je zabranjeno. Originalno ime za parmezan potiče iz regiona proizvodnje koji pokrivaju provincije Parma, Reggio Emilia, Bologna, Modena i Mantua u Italiji.
Ovde treba napomenuti da je cena ovog prekrasnog sira blage arome i bogatog ukusa zapravo prilično velika i slana prema našim standardima. Stoga je dobra ideja osigurati da se pravilno čuva i zaštititi parmezan od isušivanja.
Postoje 3 koraka skladištenja koji će zaštititi parmezan od isušivanja.
Komad parmezana koji ste kupili u prodavnici je umotan u mastan, parafinski papir. Ako ga nemate, možete koristiti i papir za pečenje. Ideja je da se očuva vlažnost sira i da se spreči njegovo sušenje.
Iako neki ljudi preporučuju pakovanje sira u providnu foliju, ne savetujemo vas da to radite, jer stručnjaci kažu da se na ovaj način sir uparuje, vlaži i gubi svoje osobine. Zbog toga se preporučuje masni papir.
Posle umotavanja u parafinski papir, parmezan se umota u aluminijsku foliju. Ovo će zaštititi sir, a istovremeno će mu omogućiti da diše. Pazite da svaki ugao bude zapečaćen folijom i da nema mesta koje nije umotano.
Tako zapakovan parmezan čuva se na dnu frižidera. Najbolje je da ga držite podalje od druge hrane, kako biste sprečili da sir apsorbuje njene mirise. Idealno umereno skladištenje je između 4 i 8 stepeni.
Stručnjaci savetuju da nikada ne zamrzavate parmezan u zamrzivaču. Izuzetno, možete zamrznuti parmezan koji se unapred narenda.
Ne zaboravite da nakon svake upotrebe sir dobro umotate. I ne brinite da li se na parmezanu nalazi plesan - samo ostružite nožem i jedite sir sa uživanjem.
Komentari