Najbolje je da se sir čuva u frižideru, umotan u foliju ili u papiru od pirinča, zato što ga običan papir isušuje.
Sir se neće osušiti bar jednu nedelju, ako se u tanjir do njega stavi parče šećera i dobro poklopi drugim tanjirom. Sir čuvajte podalje od komore za duboko zamrzavanje u frižideru.
Ako je sir potrebno da čuvate izvan frižidera, onda je najbolje da ga umotate u krpu, obilno nakvašenu slanom vodom.
Ako se sir osušio, možete ga ponovo učiniti mekanim i prijatnim na ukus, ako ga izvesno vreme ostavite potopljenog u sveže mleko.
Sir može čuvati dugo vremena, ako ga stavite u duboku posudu i prekrijete mokrom krpom. Druga varijanta čuvanja sira je fa ga umotate krpom i da odozgo pospete so.
Sir se čuva dobro i u salamuri. Koliko je sir kvalitetniji, utoliko bolje i duže se može sačuvati.
Ako se sir mrvi, znači da nije skoro napravljen i deo njegovih korisnih sastojaka su izgubljeni. Najbolje je da kupujete sir u salamuri.
Ako nije u salamuri, onda je napravite, tako što ćete rastopiti malo soli u vodi. Možete čuvati sir u plastičnoj kutiji.
Pre nego što isečete sir, properite nož toplom vodom. Tako se sir neće mrviti i sačuvaće se mnogo duže.
Preslan sir se potapa u toplu vodu ili sveže mleko.
Komentari