Prema podacima lekara, skoro svaki peti čovek sa naših prostora ima problema sa stomakom. Problemi ovih osoba su različiti i posledica su različitih faktora. Nevezano, da li je reč o gastritisu, čiru ili sindromu nervoznog debelog creva, ove osobe moraju da uvedu nekakva ograničenja u svoju ishranu.
Jedna od prvih stvari koje treba izbaciti iz ishrane je sveže voće i povrće. Apsolutno je zabranjeno voće koje ima dlačice na kori, južno voće i paradajz (da, paradajz, jer je i on voće).
U svakodnevnu ishranu može da se uključi voće koje je bogato antioksidantima, kao što su trešnje, borovnice i jabuke, ali ne sirove jabuke, već pečene u rerni. Uopšteno, osobama koje imaju problem sa želucem je zabranjeno voće i sveži sokovi ceđeni iz voća.
Ove osobe mogu da voće uzimaju kuvano ili dinstano i pasirano, ako je to moguće. Sluzokožu želuca jako nadražuju mandarine, grejpfrut i najviše sušeno voće - šljive, suvo grožđe, urme, kajsije i dr.
Komentari