Kako da napravimo domaći bujon od povrća

Kako da napravimo domaći bujon od povrća

U užurbanoj svakodnevici nikad nemamo dovoljno vremena i gledamo da brzo kuvamo, a gde ostaje užitak, miris ukusnog jela i posvećenost kuvanju? Koristimo gotove začine, bujone i proizvode za pravljenje nečeg omiljenog. Otkrićemo vam kako da kod kuće pripremite domaći bujon od povrća. Ne oduzima mnogo vremena i jela postaju čudesna!

Zašto da pripremite domaći bujon?

- Veoma ukusan i korisan, bez viška hemije.

- Slobodno možete dodati u razne supe, za bogatiji završni ukus.

- Nakon odvajanja gotovog bujona, povrće možete pasirati i zamrznuti u kalupima za led - uvek je dobro da su kalupi sa poklopcem, da se u frižideru ne bi širio miris bujona. Da biste imali nešto aromatično za jela, to je dupla korist truda.

- Ako imate domaće povrće, odmah ću da vam kažem da u bujon dodate ljuske od luka, šargarepu, drške peršuna, mirođiju i cveklu... Skoro sve!

Povrće koje možete koristiti za bujon su sledeći:

- Jedna glavica starog luka,

- jedna glavica crvenog luka,

- dve šargarepe,

- tri čena belog luka,

- jedna crvena paprika,

- jedna zelena paprike,

- drške peršuna,

- jedna pečurka,

- nekoliko zrna celog bibera,

- dva lista lovora,

- sveže samlevena morska so.

Svo povrće oljuštimo pažljivo. Isečemo sitno i stavljamo u šerpu sa hladnom vodom, oko 3 litra. Nakon što provri, začinimo solju, biberom i lovorovim listom. Ostavljamo bujon da se krčka na tihoj vatri 50-55 minuta, mešamo s vremena na vreme Ako vam je ringla sa 9 stepeni, to znači ne više od 4.

Bujon je gotov! Ako ne iskoristite sve za dan, možete čuvati u tegli u frižideru 3-4 dana.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji