Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Kako da napravimo domaću čokoladu?

Kako da napravimo domaću čokoladu?

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
225
Čokolada sa suvim voćem

Ne postoji ništa ukusnije od domaće spremljenih stvari. Pored toga što smo tako sigurni da neće sadržati konzervanse, boje i razne E oznake, zadovoljstvo konzumiranja ručno napravljenih proizvoda je zaista duplo. Tako na dragocen način uživamo u trudu koji smo uložili.

Većini može zvučati čudno i besmisleno da se čovek muči da sam napravi čokoladu, kada može da je kupi u svakoj većoj prodavnici i pritom po skroz razmnoj ceni. Međutim, ako pročitate sastojke u njoj, postoji mogućnost da se u potpunosti razočarate.

Eto zašto je dobro da imate rezervnu opciju i da možete sami da napravite čololadu u kućnim uslovima. Nudimo Vam 2 laka recepta, čije sastojke možete kupiti bilo gde, ali ćete se lišiti mogućnosti da u Vašu čokoladu upadnu tako poznati E brojevi.

Tradicionalna čokolada

Potrebni sastojci: 50 g kakao maslaca, 2 supene kašike kakaa, po želji za zaslađivanje šećer ili med, a za dodatne ukuse - izmrvljeni orašasti plodovi, suvo grožđe ili čak voće.

Način pripreme: Kakao maslac se ostavlja na vodenoj pari, s tim što čak nije obavezno korišćenje ringle. Prosto posuda treba da bude sa vrućom vodom. Cilj je da se jedino maslac istopi. U njega dodajete kakao i mešate dok se ne dobije homogena smesa.

Tako biste dobili prirodnu čokoladu sa gorkim, ali pravim ukusom kakaa. Ako više volite slađe čokolade, možete dodati med ili šećer. Isto važi i za sve vrste orašastih plodva ili suvo grožđe. Nezavisno od toga kakvu smesu ste smućkali, treba da je sipate na papirni ubrus i da je ostavite u frižider na otprilike 30 minuta dok se čokolada ne stvrdne.

Domaća tečna čokolada

Tečna čokolada

Potrebni sastojci: 240 g suvog mleka, 4 supenih kašika kakaa, 190 ml vode, 230 g šećera, 100 g maslaca

Način pripreme: Kakao i suvo mleko se pomešaju. Po želji u njih može da se doda i vanila. Posebno na tihoj vatri se pomešaju voda i šećer i meša se dok se ne dobije sirup. U njih se dodaje maslac i ponovo se meša dok se ono ne istopi.

Tako dobijena smesa se sipa na kakao i suvo mleko se meša dok se ne dobije homogena smesa. Tečna čokolada spemljena na ovaj način može se sipati u veliku posudu sa poklopcem ili u teglice i čuvati u frižideru.

Takođe, pogledajte kako da prepoznate kvalitetnu čokoladu, kako da napravite pravu domaću čokoladu i obavezno probajte naše recepte za domaću tečnu čokoladu bez E oznaka i konzervanasa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest