Ne postoji ništa ukusnije od domaće spremljenih stvari. Pored toga što smo tako sigurni da neće sadržati konzervanse, boje i razne E oznake, zadovoljstvo konzumiranja ručno napravljenih proizvoda je zaista duplo. Tako na dragocen način uživamo u trudu koji smo uložili.
Većini može zvučati čudno i besmisleno da se čovek muči da sam napravi čokoladu, kada može da je kupi u svakoj većoj prodavnici i pritom po skroz razmnoj ceni. Međutim, ako pročitate sastojke u njoj, postoji mogućnost da se u potpunosti razočarate.
Eto zašto je dobro da imate rezervnu opciju i da možete sami da napravite čololadu u kućnim uslovima. Nudimo Vam 2 laka recepta, čije sastojke možete kupiti bilo gde, ali ćete se lišiti mogućnosti da u Vašu čokoladu upadnu tako poznati E brojevi.
Tradicionalna čokolada
Potrebni sastojci: 50 g kakao maslaca, 2 supene kašike kakaa, po želji za zaslađivanje šećer ili med, a za dodatne ukuse - izmrvljeni orašasti plodovi, suvo grožđe ili čak voće.
Način pripreme: Kakao maslac se ostavlja na vodenoj pari, s tim što čak nije obavezno korišćenje ringle. Prosto posuda treba da bude sa vrućom vodom. Cilj je da se jedino maslac istopi. U njega dodajete kakao i mešate dok se ne dobije homogena smesa.
Tako biste dobili prirodnu čokoladu sa gorkim, ali pravim ukusom kakaa. Ako više volite slađe čokolade, možete dodati med ili šećer. Isto važi i za sve vrste orašastih plodva ili suvo grožđe. Nezavisno od toga kakvu smesu ste smućkali, treba da je sipate na papirni ubrus i da je ostavite u frižider na otprilike 30 minuta dok se čokolada ne stvrdne.

Tečna čokolada
Potrebni sastojci: 240 g suvog mleka, 4 supenih kašika kakaa, 190 ml vode, 230 g šećera, 100 g maslaca
Način pripreme: Kakao i suvo mleko se pomešaju. Po želji u njih može da se doda i vanila. Posebno na tihoj vatri se pomešaju voda i šećer i meša se dok se ne dobije sirup. U njih se dodaje maslac i ponovo se meša dok se ono ne istopi.
Tako dobijena smesa se sipa na kakao i suvo mleko se meša dok se ne dobije homogena smesa. Tečna čokolada spemljena na ovaj način može se sipati u veliku posudu sa poklopcem ili u teglice i čuvati u frižideru.
Takođe, pogledajte kako da prepoznate kvalitetnu čokoladu, kako da napravite pravu domaću čokoladu i obavezno probajte naše recepte za domaću tečnu čokoladu bez E oznaka i konzervanasa.
Komentari