Nema čoveka koji se ne seća aromatičnog i slatkog ukusa pravih nektara koji su nam spremale naše mame i bake.
To što danas kupujemo u prodavnicama i što je označeno kao nekatar, zaista može da nas zasladi, ali relano se ne zna šta tačno konzumiramo i koliko je korisno za naše zdravlje.
Pod nektarom se podrazumevaju voćni napici koji su sačuvali deo voća u sebi i nisu toliko bistri kao običan sok.
Kod nas je najrasprostranjeniji nektar od breskvi i kajsija koji možemo opušteno da spremimo i u domaćim uslovima, dok treba da se primeti da je najukusniji nektar od domaće gajenog voća.
Evo dva recepta koja možete da isprobate, u zavisnosti od toga da li volite slađe ili kiselije, možete da eksperimentišete sa količinom šećera koju ćete dodati voću.
Nektar od breskvi
Neophodni sastojci: 900 ml vode, 1, 3 kg breskvi, 350 g šećera.
Način pripreme: Voda i šećer se pomešaju i stave da provre zajedno oko 3 minuta. Breskve se operu, oljušte i otklone im se koštice.
Iseku se na po 4 parčeta i dodaju se u šećerni sirup. Nakon što prođe pet minuta šerpa se sklanja sa ringle i cela smesa se pasira pomoću štapnog miksera ili blendera.
Sipa se u prethodno oprane flaše, zatvara se hermetički i steriliše oko 15 minuta. Tako pripremljen nektar je spreman za konzumaciju, ali ne zaboravite, da pre nego što ga sipate u čaše dobro je da protresete flašu, da se dobije homogena smesa.
Nektar od kajsija
Neophodni sastojci: 1 kg kajsija, 250 g šećera, 1 litar vode.
Način pripreme: Kajsije se operu i spuste na kratko u vrelu vodu, da mogu lakše da se oljušte. Oljušte se, sklanja im se koštica. Kuvaju se 10 minuta i provuku kroz sito.
U dovoljno velikoj posudi se pomešaju vvoda i šećer, da se dobije šećrni sirup. On se pomeša sa proceđenim voćem i sve se stavi da se kuva 5 minuta. Ako je neophodno može pre toga opet da se procedi. Gotov nektar se sipa u flaše koje se hermetički zatvaraju.
Komentari