U užurbanoj svakodnevici nikad nemamo dovoljno vremena i gledamo da brzo kuvamo, a gde ostaje užitak, miris ukusnog jela i posvećenost kuvanju? Koristimo gotove začine, bujone i proizvode za pravljenje nečeg omiljenog. Otkrićemo vam kako da kod kuće pripremite domaći bujon od povrća. Ne oduzima mnogo vremena i jela postaju čudesna!
Zašto da pripremite domaći bujon?
- Veoma ukusan i korisan, bez viška hemije.
- Slobodno možete dodati u razne supe, za bogatiji završni ukus.
- Nakon odvajanja gotovog bujona, povrće možete pasirati i zamrznuti u kalupima za led - uvek je dobro da su kalupi sa poklopcem, da se u frižideru ne bi širio miris bujona. Da biste imali nešto aromatično za jela, to je dupla korist truda.
- Ako imate domaće povrće, odmah ću da vam kažem da u bujon dodate ljuske od luka, šargarepu, drške peršuna, mirođiju i cveklu... Skoro sve!
Povrće koje možete koristiti za bujon su sledeći:
- Jedna glavica starog luka,
- jedna glavica crvenog luka,
- dve šargarepe,
- tri čena belog luka,
- jedna crvena paprika,
- jedna zelena paprike,
- drške peršuna,
- jedna pečurka,
- nekoliko zrna celog bibera,
- dva lista lovora,
- sveže samlevena morska so.
Svo povrće oljuštimo pažljivo. Isečemo sitno i stavljamo u šerpu sa hladnom vodom, oko 3 litra. Nakon što provri, začinimo solju, biberom i lovorovim listom. Ostavljamo bujon da se krčka na tihoj vatri 50-55 minuta, mešamo s vremena na vreme Ako vam je ringla sa 9 stepeni, to znači ne više od 4.
Bujon je gotov! Ako ne iskoristite sve za dan, možete čuvati u tegli u frižideru 3-4 dana.
Komentari