Koliko puta vam se dešavalo da spremate proizvode od testa i da doživite neuspeh u kuhinji? To se dešava ne samo zbog nedostatka iskustva, već i zbog nepridržavanja dragocenih saveta. Kulinarski eksperti preporučuju da se uvek poštuju neki važni saveti prilikom pečenja proizvoda od testa. Evo šta je sve potrebno da zna svaka dosetljiva domaćica:
1. Brašno za slatkiše, naročito ono za kozunake, pite i penjurlije, se prosejava nekoliko puta.
2. Prašak za pecivo se stavlja u brašno.
3. Soda se rastvara sa kiselim mlekom, sirćem i limunovim sokom.
4. Testa postaju mekša i ukusnija ako se posebno mute žumanca i belanca /u sneg/.
5. Šećer i jaja se mute dok smesa ne postane bela.
6. Proizvodi od testa se peku u prethodno zagrejanoj rerni.
7. Kore za torte se seku kada se ohlade. Koristite čvrst konac ili poseban dugi nož za taj cilj.
8. Ako testo sa maslacem počne da se lepi i opušta, stavlja se u fružider kako bi se steglo.
9. Uvek premažite maslacem tepsiju ili kalup za kolače i pospite brašnom, ili precite na nauljenom prozračnom pirinčanom papiru koji ne propušta masnoće i vlagu.
10. Testo sa kvascem uvek naraste na umerenoj temperaturi, posebno za kozunake je neophodna topla prostorija.
11. Uvek se sirupira topao slatkiš hladnim sirupom, ili hladni slatkiš toplim sirupom.
Komentari