Da pripremite sočnu šnisclu na roštilju ili u rerni potrebna je prava umetnost, a nije ni približno tako lako kao što možda izgleda na prvi pogled. Koliko god ljudi da pitate za tajnu ukusnih šnicli, svi će imati sopstveni recept, koji se sa sigurnošću ne poklapa sa vašim mišljenjem.
Ne postoji konsenzus o tome zašto se šnicle tucaju čekićem, i da li bi uopšte trebalo da tucamo šnicle.
Prema mišljenju pristalica tucanja šnicli, proces ima za cilj razbijanja mišićnih vlakana mesa ili jednostavnije rečeno - omekšavanje.
Drugi su, međutim, potpuni protivnici tucanja šnicli i tvrde da na taj način meso izgubi svoje dragocene sokove i da posle termičke obrade bude previše suvo.
Kao i u svim sporovima i ovde je istina negde na sredini. Zaista tucanje šnicli čini da prekinu veze između mišićnih vlakana i meso postaje mekano, ali samo ako se peče na veoma jakom roštilju za kratko vreme.
Tucanje šnicli se često primenjuje u restoranima i to se zloupotrebljava, pokušavajući da se šnicla napravi vizuelno većom.
Postoji i mnogo lakši način za poboljšanje i omekšavanje mesa, što ne uključuje tucanje čekićem. Omiljene svinjske šnicle se zamrznu u zamrzivaču pre mariniranja ili termičke obrade. Zatim se odmrzavaju u frižideru i začine se po želji.
Zamrzavanje dovodi molekule tečnosti u mesu da povećaju svoju zapreminu i da na taj način razbiju molekularne veze, a tom u procesu meso postaje neodoljivo mekano.
Ako i vi volite šnicle kao mi, probajte obavezno neke od sledećih predloga:
Komentari