Bonapeti.rs»Saveti»Šta je deglaziranje?

Šta je deglaziranje?

Albena AtanasovaAlbena Atanasova
Šef kuhinje
186119
Šta je deglaziranje?
Fotografije: Sevdalina Irikova

Deglaziranje je vrsta specifične tehnike kuvanja koja se često koristi i primenjuje prilikom prženja različitih vrsta mesa.

U osnovi, deglaziranje ima za cilj uklanjanje zagorelih taloga nakon prženja mesa iz tiganja uz istovremeno pripremanje dobrog sosa - takozvani grejvi sos.

Ovaj proces u kuvanju mesa je posledica Majarove reakcije. To je hemijska reakcija u kojoj se odvija interakcija između aminokiselina i redukcionog šećera koji se nalazi u sirovom mesu.

Ova interakcija se odvija samo pod uticajem visoke temperature. Majarova reakcija je uzrok ukusne prepečene kore mesa.

Kada se vrši deglaziranje, meso, koje je isečeno na sitne komade i sotirano je, uklanja se, a ostaci u tiganju se koriste za pripremu ukusnog sosa za jelo.

U tu svrhu se koristi ulje, maslinovo ulje, vino ili sirće, a nakon dobijanja sosa, dno posude ostaje čisto od izgorelih ostataka nakon toplotne obrade.

Deglaziranje se široko koristi u kulinarstvu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji