Deglaziranje je vrsta specifične tehnike kuvanja koja se često koristi i primenjuje prilikom prženja različitih vrsta mesa.
U osnovi, deglaziranje ima za cilj uklanjanje zagorelih taloga nakon prženja mesa iz tiganja uz istovremeno pripremanje dobrog sosa - takozvani grejvi sos.
Ovaj proces u kuvanju mesa je posledica Majarove reakcije. To je hemijska reakcija u kojoj se odvija interakcija između aminokiselina i redukcionog šećera koji se nalazi u sirovom mesu.
Ova interakcija se odvija samo pod uticajem visoke temperature. Majarova reakcija je uzrok ukusne prepečene kore mesa.
Kada se vrši deglaziranje, meso, koje je isečeno na sitne komade i sotirano je, uklanja se, a ostaci u tiganju se koriste za pripremu ukusnog sosa za jelo.
U tu svrhu se koristi ulje, maslinovo ulje, vino ili sirće, a nakon dobijanja sosa, dno posude ostaje čisto od izgorelih ostataka nakon toplotne obrade.
Deglaziranje se široko koristi u kulinarstvu.
Komentari