Tikvice sadrže velike količine magnezijuma, kalijuma, vlakana, bakra, omega-3 masnih kiselina, karotenoida, folata, riboflavina i drugih minerala. One su prvo letnje povrće.
Tikvice su niskokalorična hrana. Pogodne su za osobe koji drže dijetu i za osobe koje pate od dijabetesa.
Takođe su korisna kod kardiovaskularnih bolesti, ateroskleroze, bolesti jetre i žuči, anemije i drugih.
Kako odabrati tikvice
Kada birate tikvice, odaberite nezrele. Zrelost tikvica možete ustanoviti prema izgledu kore. Kada im je kora debela, tikvica je prezrela.
Kora tikvice treba da bude tanka, glatka i bez oštećenja. Njihova kora je osetljiva i bez obzira koliko male povrede ima po njoj, one mogu dovesti do bržeg kvarenja tikvica.
Takođe, odaberite tikvice koje nisu velike. Najbolje je da tikvice budu oko 100-200 grama i dužine oko 15-20 cm.
Kada birate tikvice, pored prijatne mlečno zelene boje, moramo se pobrinuti da stabljika bude blago bodljikava i vlažna. Ovo ukazuje da su tikvice sveže.
Nakon što odaberete dobre tikvice, možemo vam ponuditi neke besprekorne recepte za tikvice, kao što su tikvice u rerni,supa od tikvica, pohovane tikvice, musaka od tikvica ili tikvice sa pirinčem.
Komentari