Bonapeti.rs»Saveti»Kako da napravite brašno od koprive?

Kako da napravite brašno od koprive?

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
45165
Kako da napravite brašno od koprive?

Brašno od suvog lišća koprive je zapravo veoma korisno i bogato mineralima - kalcijumom, kalijumom, silicijum dioksidom, sumporom, magnezijumom, gvožđem, bakrom, kao i vitaminima - vitaminom A, vitaminom B2, vitaminom B9, vitaminom C, vitaminom D, vitaminom K, kao i aminokiselinama, proteinima, polisaharidima i biljnim pigmentima.

Kako napraviti domaće brašno od listova koprive?

Pravljenje domaćeg brašna od koprive je jednostavno. Glavni trik je pronaći zdravu, nezagađenu koprivu. Za pravljenje brašna birajte koprivu koja raste dalje od prometnih puteva i poljoprivrednih površina koje su stalni izvor zagađivača i pesticida.

Ako ne možete da je pronađete takvu, kupite sveže organski uzgojene koprive. Kasno proleće do rano leto je najbolje vreme za sakupljanje ili kupovinu, tj. pre nego što kopriva počne da cveta.

Dalja obrada je izuzetno jednostavna. Otkinite vrhove koprive, preporučljivo je da budu visoki 15-20 cm. Dobro razvijeni, ali još uvek mladi listovi sadrže najveću količinu hranljivih materija.

Listovi se mogu sušiti sa ili bez stabljika (mogu se baciti pre sušenja). Pažljivo operite sveže sakupljene koprive i odbacite oštećene listove. Koristite rukavice da biste izbegli iritaciju kože uzrokovanu ubodom koprive. Kada je operete, stavite koprivu između dve krpe da upiju višak vode.

Listovi koprive se mogu sušiti na otvorenom (zaštićeni od direktne sunčeve svetlosti) ili u rerni. Sušenje na otvorenom je jednostavno i isplativo, ali pošto traje nekoliko dana (u zavisnosti od vremenskih uslova), treba očekivati kontaminaciju prašinom. Metoda sušenja u rerni je brža i osušeni listovi će ostati nezagađeni.

Zagrejte rernu na 120 stepeni i u nju stavite listove u tankom sloju 2-3 sata. Vrata rerne treba da budu blago otvorena (1-2 cm) kako bi vlažan vazduh mogao da izađe. Ako je moguće, uključite ventilator, jer će značajno ubrzati cirkulaciju vazduha i skratiti vreme sušenja.

Budite oprezni, jer se listovi suše mnogo brže od stabljika. Kada listovi postanu lomljivi i raspadnu se na dodir, izvadite ih iz rerne i zgnječite rukom. Odbacite stabljike i sve ostale delove koji su još vlažni.

Vratite zgnječene listove u rernu i nastavite da sušite još sat vremena da biste bili sigurni da su potpuno suvi. Zatim ih sameljite u mlinu za kafu ili čoperu. Prosejte brašno kroz sito. Neke krupnije čestice će ostati u situ, pa možete da ih sameljete u avanu sa tučkom i zatim da ih ponovo prosejete.

Od 300 g sveže koprive (listova i stabljika) ili 150 g svežih listova dobiće se oko 20-25 g finog brašna i oko 10-15 g dodatnog krupno mlevenog brašna koje ostaje posle prosejavanja.

Fino brašno od koprive može da se koristi za pravljenje domaće kozmetike, a od krupnijeg mlevenog brašna može da se napravi hrana ili čaj od koprive.

Čuvajte brašno od koprive u hermetički zatvorenoj tegli ili vrećici sa patent zatvaračem na tamnom, suvom i hladnom mestu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni