Blanširanje povrća pre njegovog zamrzavanja se pravi sa ciljem da se razgrade pojedini enzimi, koji su osnovni krivci za promenu ukusa smrznutog povrća. Po pravilu, blanširano povrće prilikom zamrzavanja zadržava ne samo boju i ukus, već i veliki deo vitamina.
Blanširanje boranije spada u jednostavne poslove, kojima mogu da se bave i osobe bez bilo kakvog kulinarskog iskustva. Za blanširanje boranije treba da pripremite duboku posudu, u koju staje bar 7-8 litara vode, veliku metalnu cediljku i drugu posudu, punu hladne vode.
Pristupamo blanširanju boranije. Voda provri, posoli se i u nju se stavlja cediljka sa ne više od 0,5 kilograma boranije. Važno je da boranija ne bude u velikim količinama, da bi voda mogla brzo da provri ponovo. Boranija se blanšira najduže 3 minuta, nakon čega se vadi i odmah potapa u hladnu vodu, da bi se prekinuo proces toplotne obrade.
Hlađenje traje kao i blanširanje - ne duže od 3-4 minuta. Zatim se blanširana boranija ocedi od viška tečnosti i pakuje u odgovarajuće kese ili kutije za čuvanje u zamrzivaču. Preporučuje se da za blanširanje birate mladu boraniju, sa sitnim zrnima, po mogućnosti bez končića, fleka ili drugih oštećenja. Odličan rezultat dobija se kada je boranija sečena na komadiće dužine 3 cm.
Ako imate boraniju pri ruci, preporučujemo vam da pripremite janiju od boranije ili boraniju sa mesom.
Komentari