Sigurno se mnogi od vas pitaju šta je to takozvano suvo vino. U ovom savetu ćete saznati sve što treba da znate o ovoj vrsti vina.
Suvo vino označava vino koje ne sadrži ostatak šećera. Kada vinari prave takvo vino, oni omogućavaju da se proces fermentacije u potpunosti završi, čime omogućavaju kvascu da „usisa“ sav šećer.
Ova fraza suvo vino je jedna od najčešće korišćenih od strane proizvođača i potrošača.
- Kao što smo već rekli, suvo vino je takvo vino u kome nema šećera, a iz toga se zaključuje da nije slatko;
- Kada sok od grožđa prođe kroz proces fermentacije, kvasac ili takozvane gljivice „apsorbuju“ sav šećer u tom soku;
- Drugi proizvođači, pak, prekidaju proces fermentacije, čime sprečavaju kvasac da usisa šećer iz grožđanog soka i tako vino ostaje slatko;
- Evropljani mnogo više vole suvo vino nego obično vino. U Americi se piju vina koja imaju vrlo malo slatkoće. Takva vina se nazivaju polusuva;
Vrste suvih vina
- Suvo vino - ovo je vino čiji sadržaj šećera nije veći od 4 g/dm3;
- Polusuva vina - sadržaj šećera u ovim vinima je između 4 i 12 g/dm3;
- Poluslatko - sadržaj šećera u ovim vinima je između 12 i 45 g/dm3;
- Slatko - Sadržaj šećera u ovim vinima je preko 45 g/dm3;
Komentari