Bonapeti.rs»Saveti»Kako da kuvamo crno sočivo?

Kako da kuvamo crno sočivo?

HrisNHrisN
Šegrt
37
Kako da kuvamo crno sočivo?

Crno sočivo je veoma cenjen proizvod, a ova mahunarka je veoma korisna i veoma ukusna.

Zrna crnog sočiva, koje neki nazivaju i beluga, pa čak i "zimski kavijar", maksimalno čuvaju svoj oblik tokom termičke obrade, imaju mekanu ljusku, aromu bibera i veoma prijatan ukus orašastih plodova.

Crno sočivo se uspešno kombinuje sa povrćem na roštilju (paprike, patlidžan, tikvice), sa ćevapima, kotletima, komadima ribljeg filea, sa pljeskavicama, ćufticama, pa čak i sa voćnom salatom.

Kako da pravilno kuvate crno sočivo?

Stručnjaci preporučuju da se crno sočivo potopi u hladnu vodu na najmanje 5 sati, a najbolje čak i čitavih 12.

Potapanje sočiva u hladnoj vodi na nekoliko sati uništava inhibitore enzima, pokreće proces klijanja i na taj način se aktiviraju svi hranjljivi sastojci i sama hranljiva vrednost sočiva se povećava.

Kuvajte crno sočivo oko 30 minuta.

Pre toga, operite odabranu količinu crnog sočiva nekoliko puta, uklonite sva oštećena zrna i druge otpatke.

Kako bi očuvali zrna crnog sočiva celim i kako na kraju ne bi dobili kašu, uvek kuvajte sočivo u nepokrivenoj posudi.

Takođe je veoma važno da pratite nivo tečnosti u šerpi.

Ako primetite da je voda isparila, dodajte jož malo tečnosti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni