Crno sočivo je veoma cenjen proizvod, a ova mahunarka je veoma korisna i veoma ukusna.
Zrna crnog sočiva, koje neki nazivaju i beluga, pa čak i "zimski kavijar", maksimalno čuvaju svoj oblik tokom termičke obrade, imaju mekanu ljusku, aromu bibera i veoma prijatan ukus orašastih plodova.
Crno sočivo se uspešno kombinuje sa povrćem na roštilju (paprike, patlidžan, tikvice), sa ćevapima, kotletima, komadima ribljeg filea, sa pljeskavicama, ćufticama, pa čak i sa voćnom salatom.
Kako da pravilno kuvate crno sočivo?
Stručnjaci preporučuju da se crno sočivo potopi u hladnu vodu na najmanje 5 sati, a najbolje čak i čitavih 12.
Potapanje sočiva u hladnoj vodi na nekoliko sati uništava inhibitore enzima, pokreće proces klijanja i na taj način se aktiviraju svi hranjljivi sastojci i sama hranljiva vrednost sočiva se povećava.
Kuvajte crno sočivo oko 30 minuta.
Pre toga, operite odabranu količinu crnog sočiva nekoliko puta, uklonite sva oštećena zrna i druge otpatke.
Kako bi očuvali zrna crnog sočiva celim i kako na kraju ne bi dobili kašu, uvek kuvajte sočivo u nepokrivenoj posudi.
Takođe je veoma važno da pratite nivo tečnosti u šerpi.
Ako primetite da je voda isparila, dodajte jož malo tečnosti.
Komentari