Proteinima mnogo dugujemo, jer oni vrše jednu od najvažnijih funkcija u ljudskom telu - grade mišiće, kosu, kožu i nokte. Posebno sportisti i ljudi sa aktivnim stilom života moraju strogo da nadgledaju i kontrolišu unos proteinske hrane i namirnica.
Međutim, treba biti oprezan i na preterivanje sa unosom proteinske hrane, jer to može dovesti do trovanja proteinima. Postoji rizik od toga i on je stvaran sa fatalnim posledicama, ali se na sreću leči i može se sprečiti do određene faze.
Trovanje proteinima javlja se kada u svakodnevnoj ishrani unosite velike količine životinjskih proteina i nedovoljno ugljenih hidrata i masti. Medicinski izraz za ovo je proteinoza ili hiperproteinemija.
Sa povećanim unosom životinjskih proteina krv postaje kiselija od koprodukata metabolizma proteina. Nedostatak masti sprečava preradu proteina u jetri i bubrezima, što dovodi do viška proteina.
Ova prekomerna količina proteina može izazvati mučninu, kiselinu u želucu, slabost i umor, nizak pritisak i glavobolju. Zbog toga ove simptome ne treba potcenjivati, a čak i ako ne izazivaju zabrinutost, oni bi trebali da budu signal za promenu ishrane i načina života.
Brojne su posledice trovanja proteinima - rak, artritis, bolesti srca, dijabetes i još mnogo toga.
Iz ovih razloga, proteinske suplemente treba uzimati kontrolisano i njihova količina treba da odgovara našoj težini i opterećenju. Zabranjeno je uzimanje proteina za trudnice, deci i osobama koje imaju problema sa bubrezima.
A ako želite pravu dozu proteina koja je i zdrava i ukusna, pogledajte jedan od ovih recepata za proteinske pločice, proteinske mafine ili proteinske palačinke.
Komentari