Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako da čuvate beli luk i crni luk?Luk i beli luk su važne komponente u pripremi raznih jela, bez kojih ukus i aroma nisu isti, pa je dobro da naučite da ovo povrće pravilno čuvate zimi i leti.
Kako čuvati beli luk
Beli luk je lukovičasta biljka koju...
10. okt.
Kako da lako oljuštimo crni luk?Crni luk je univerzalno povrće. Dodaje se u mnoga jela, koristi se u pripremi ćuftica, pljeskavica, knedli, garnirunga. Dodaje se u salate i predjela. Možete čak pripremiti i marmeladu od luka.
Ovo povrće...
03. okt.
Crni kolačU posudi umutite mleko sa šećerom, dodajte sodu, ulje, kakao, prosejano brašno.
Sipajte gustu smesu u pleh, namazan sa malo ulja i posut brašno, pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.
Napravite...
13. avgust
Crni uštipciU dublju posudu sipati brašno, prstohvat soli, prašak za pecivo i prah za puding sa ukusom čokolade i promešati viljuškom. Dodati jaje, mleko i vodu i sve dobro sjediniti da ne bude grudvica.
Zagrejati ulje u dubljoj manjoj...
17. jul
LukLuk se klasifikuje u prvih deset povrća po proizvodnji u svetu. Smatra se da luk potiče iz Azije i počinje da se kultiviše nakon 1630. godine.
Luk je sezonska biljka koja uspeva dobro na širokom rasponu temperatura. Biljka...
08. jun
Crni KuminCrni kumin (Nigella Sativa) je legendarna biljka koja dolazi sa istoka. Crni kumin je visine 40-60 cm, a seme, ulje i biljka koje se dobijaju od njega poznati su pod različitim nazivima - crno seme, čukurot, faraonovo ulje...
15. jun
Crni PirinačCrni pirinač predstavlja žitaricu koja je pripitomljena u Aziji. Iz tog razloga je široko rasprostranjena u kulinarstvu mnogih zemalja kao što su Kina, Japan i Koreja. Naziva se još i ljubičast pirinač, zbog nijanse koju...
06. jun
Crni ČajCrni čaj, beli i zeleni čaj se spremaju od biljke Čaj (Camellia sinensis). Za tri vrste čaja biraju se različiti delovi biljke, tokom različitog doba godine. Osim toga ostavlja se da fermentira u različito vreme. Za beli...
03. jun
Crni biberPrstohvat bibera se dodaje u skoro svaki recept. Nekada davno korišćen kao valuta razmene i darivan bogovima kao sveti dar, sreća je što je ovaj najpoznatiji začin dostupan tokom cele godine u prodavnicama.
Biber potiče...
28. nov.
Crni kohošCrni kohoš /Actaea Racemosa/ je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ljutića /Ranunculacea/, koja potiče iz Severne Amerike, gde slobodno raste u vlažnim listopadnim šumama sa umereno plodnim zemljištem.
Visina...
16. april
Crni slezCrni slez /Malva Sylvestris/ predstavlja jednogodišnju ili višegodišnju zeljastu biljku iz porodice slezova. U narodu je poznat kao gušćernjak, ćureća trava, crni sljez, velika slezovača i planinski slez.
Stabla biljke...
26. avgust
Crni PasuljPasulj pripada porodici mahunarki. Njegova zemlja porekla je Južna Amerika, ali se može gajiti svuda. Još su ga Inke gajile, a u Evropu ga je donela jedna od eskpedicija Kristofera Kolumba. Zbog lakog načina gajenja, pasulj...
11. januar
Crni gavezCrni gavez (Symphytum officinale) je višegodišnja zeljasta biljku, koja je rasprostranjena u aziji i Evropi. Na našim prostorima je poznata još kao strastvenik, divlji duvan, glatki koren i iscelitelj. Poslednji naziv nikako...
16. okt.
Crni kavijarCrni kavijar je jedna od najskupljih namirnica na svetu, zbog čega nije slučajno nazvana hrana careva. Ova vrsta kavijara je simbol luksuza i izobilja i često je upoređivana sa crnim dijamantima. Crni kvijar se dobija samo...
04. okt.
Pečeni lukOljuštite luk.
Poređajtee ga u posudu za pečenje, nakon što ste ga prethodno razrezali na krst, posolite i nalijte ulje.
Pecite na 200 stepeni sat vremena....
24. mart
Karamelizovan lukIsecite luk na tanke kriške, i podelite na polumesece.
Ugrejte tiganj sa uljem i sipajte luk da se prži, dok dobije boju.
Dodajte šećer i mešajte.
Čim počne da se karamelizuje, dodajte balsamiko, malo tople vode...
29. maj
Pohovani lukLuk oljuštimo i sečemo na krugove. Pažljivo odvojimo slojeve.
Dobijene kolutiće od luka stavljamo u cediljku ili đevđir i prelivamo hladnom vodom. Ostavljamo da se lagano ocedi i pripremamo smesu za pohovanje.
Umutimo...
16. mart
Klasičan crni kolačSoda se pomeša sa kiselim mlekom i lagano se promeša. Šećer, ulje i jaje se umute na krem. Brašno se proseva i u njega se dodaje cimet i kakao, promeša se.
Nakon toga se pomeša sa umućenim šećerom, dodaje se i kiselo mleko...
24. sep.
Sočni crni kolačNapravite testo za kolač, tako što ćete pomešati sve sastojke za koricu i mešati dok ne dobijete homogenu smesu.
Dobijeno testo stavite u zagrejanu tepsiju i ispecite.
Da napravite preliv, prvo stavite vodu da se prokuva...
08. mart
Kolač Crni pepeoIzbušite viljuškom površinu kolača Crni pepeo i prelijte ga ravnomerno glazurom. Nasecite ga na parčiće i poslužite....
02. maj
Domaći crni kolačRastvorite sodu u kiselom mleku i mutite zajedno sa uljem, brašnom i kakaom dok se ne dobije homogena smesa.
Smesa se sipa u namazan i brašnom posut pleh i peče u umereno ugrejanoj rerni kolač dok ne bude gotov.
Napravite...
12. avgust
Kolač Crni biserMaslac treba da bdue mek, a jaja da su bila na sobnoj temperaturi. Umutite maslac sa šećerom, tako da dobijete penasti krem. Dodajte jedno po jedno jaje i mutite nakon svakog jajeta. Nakon jaja, dodajte arome - vanilu, esekciju...
12. januar
Jednostavan crni kolačSastojke dobro promešamo dok ne dobijemo homogenu smesu.
Od testa odvajamo jednu šolju. Pečemo.
Kad se ispeče namažemo odvojenim testom u čaši. Nakon maženja se ne peče ponovo. Kad se namaže, od topline testa se dobija...
15. jul