Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Pripremanje domaćeg kefiraPripremanje domaćeg kefira
28. dec.
U posudu stavite 2-3 supene kašike kefira od gljive. Dodajte mleko koje mora da bude hladno. Ako je domaće, prvo ga skuvajte, sačekajte da se ohladi i onda ga dodajte. Dobro bi bilo da se koristi mleko visoke masnoće - barem...
Pripremanje domaćeg GHEE maslacaPripremanje domaćeg GHEE maslaca
21. dec.
Uvek kupujem Ghee maslac iz prodavnice iako u mom zamrzivaču obavezno ima barem 500 g domaćeg kravljeg maslaca. Međutim, nedvno mi je koleginica rekla da ga pravi sama i po njenim uputstvima sam ga i ja napravila u kukeru...
Najkorisnije ribeNajkorisnije ribe
30. nov.
Kategorija „najkorisnija“ se pripisuje mnogim namirnicama, najčešće povrću i voću, tu i tamo mlečnim proizvodima i mesu, ali izgleda da riba ostaje pomalo u drugom planu i nekako je zanemarena, bar u našoj tradicionalnoj...
Usoljavanje ribeUsoljavanje ribe
22. nov.
Prilikom usoljavanja ribe cilj je da ona bude ukusna, a da pri tome ne izgubi svoje kvalitete ukusa, da ima očuvanu strukturu, da bude blago masna i elastična. Usoljavanje ribe je tradicionalan i jednostavan način za njeno...
Konzervisanje ribeKonzervisanje ribe
17. januar
Ako vam je iz nekog razloga ostao višak ribe, nije obavezno da je sušite ili da je solite. Možete je konzervisati i duže vreme uživati u njenom ukusu. Za konzervisanje su pogodne sve vrste ribe - morske, rečne i ribe iz...
Predjelo od ribePredjelo od ribe
23. maj
U posudi izgnječite skuvae i oljušten krompir, dodajemo ribu. Dodajemo i mekani maslac i iseckane krastavce i sve pomešamo veoma dobro viljuškom, i izgnječimo. Serviramo predjelo posuto sa iseckanim masinama i prepečenim...
Bujon od ribeBujon od ribe
04. jul
Glava, peraja i kosti ribe se dobro operu vodom. Pre kuvanja glave, vade se škrge i oči. Glava i kosti se preseku na pola. Isečen na šajbne celer, koren od peršuna, lovorov list, so, biber i na krupno isečen luk i začini...
Salata od ribeSalata od ribe
15. okt.
Dimljena skuša se odvaja od kostiju, seče se na tanke ivice i pomeša se sa sitno isečenim lukom, ksielim krastavčićima isečenim na kocke, zelenom salatom i majonezom. Sve se promeša i oblikuje u posudi. Gotova salata...
Tajna pohovane ribeTajna pohovane ribe
31. januar
Mnogo je jednostavno prosto da ubaciš ribu u tiganj kako bi se propržilla, ali pripremanje pravilnog pohovanja je drugi posao. Ili postaje preterano teška, ili se pak prosto raspada u tiganju zajedno sa ribom....
Najukusnije morske ribeNajukusnije morske ribe
25. januar
Ako treba da navedemo najdragoceniju u korisnu hranu na našoj trpezi, to je riba. Savet svim nutricionistiam je da ona prisustvuje u našem meniju najmnje dva puta sedmično. Kada biramo šta da jedemo, uvek se rukovodimo...
Pripremanje i začinjavanje slaninePripremanje i začinjavanje slanine
08. dec.
Svaki ljubitelj slanine je navikao da je priprema prema svom ukus tako što su standardni začini obično nezamenjiva aleva paprika, crni biber, šarena so, čubar i drugo. Najlakše je da kupite gotovu slaninu iz prodavnice...
Saveti za pripremanje patkeSaveti za pripremanje patke
11. feb.
Pačje meso je dosta masno i postoje finese u pripremanju, i ukoliko ih domaćica ispuni, pripremiće mnogo ukusno jelo....
Pripremanje domaćih razvijenih koraPripremanje domaćih razvijenih kora
04. januar
Evo jedng uspešnog recepta za pripremanje kora: Domaće kore Potrebni sastojci: 1 jaje, 600 g brašna, 250 ml vode (mlake), 3 supene kašike ulja, 1 supena kaška soli, 1 supena kašika + 1 kašičica sirćeta...
Saveti za pripremanje slanineSaveti za pripremanje slanine
13. jun
Da biste napravili dobru domaću slaninu, kažu da je najvažnije da imate hladan prosor gde možete da je stavite, mnogo soli, sa kojom ćete je posudi i naravno - dobar materijal. Evo nekoliko koraka u kojima možete da pripremite...
Saveti za pripremanje patlidžanaSaveti za pripremanje patlidžana
27. april
Patlidžan ili tzv. plavi patlidžan je karakteristično i često korišćeno povrće na našim geografskim područjima. Kada kupujte patlidžan, birajte onaj koji je gladak. Nagužvana kora i patlidžan koji je makar i blago mekan...
Salata ropotamo bez ribeSalata ropotamo bez ribe
11. mart
Šargarepu ogulite i skuvajte. Nasecite šargarepu i kisele krastavce na tanke kolutiće. Ocedite pasulj od vode i stavite u činiju. Dodajte iseckani beli luk, krastavac, šargarepu i oceđeni grašak. Sipajte malo ulja...
Pržene ćuftice od ribePržene ćuftice od ribe
13. okt.
Riba se samelje u mleveno meso. Dodaju mi se sitno isečen luk i peršun, prethodno u mleku natopljen hleb, jaja, svinjska mast i ostali sastojci. Od tako napravljene smese se oforme ćufitce koje se uvaljaju u brašno i prže...
Čorba od bele ribeČorba od bele ribe
13. jun
Isečemo pečurke i izdinstamo ih sa lukom i uljem. Stavljamo lovorov list i brašno. Mešamo i sipamo vino i 6 šolja vode. Solimo i ostavljamo na umerenoj vatri. Sečemo ribu na krupne kocke i kada smesa provri, dodajemo kocke...
Salata od usoljene ribeSalata od usoljene ribe
22. nov.
Koža ribe se oljušti. Očisti se od kostiju i iseče se na krupne parčiće. Posipa se sitno isečenim lukom, mirođijom i peršunom. Začinjava se isceđenim sokom od limuna i maslinovim uljem....
Pohovani file bele ribePohovani file bele ribe
26. nov.
File posolimo i pobiberimo, po želji možemo iseći na sitnije komade. Umutimo jaja sa brašno, pivom i soli. Svako parče potapamo prvo u brašno i posle u smesu za pohovanje, pržimo sa obe strane dok ne bude gotovo. Posipamo...
Pržene loptice od ribePržene loptice od ribe
26. april
Kuvajte očišćenu ribu u kipućoj posoljenoj vodi oko 5 minuta. Izvadite i uklonite kosti. Isitnite je, pa dodajte sitno iseckan svež luk, mrvice hleba, prezle, isitnjen beli luk i druge začine. Dobro promešajte. Smesa...
Ćuftice od ribe pangasijusĆuftice od ribe pangasijus
18. dec.
/undefined Skuvamo krompir, šargarepu i ribu i izgnječimo ih. Sečemo na sitno ili pasiramo peršun, mirođiju, beli luk, sok od pola limuna. Mešamo sve i ostavljamo da malo odstoji, da se dobro osete začini. Nakon toga pravimo...
Seckana šnicla od ribeSeckana šnicla od ribe
06. jun
Pažljivo očistimo riblje filete od ostataka kože ili kostiju. Isečemo ih na parčiće i pomešamo sa sitno isečenim lukom. Ostavljamo ribu 30 minuta u frižideru da se začini. Ohlađeni sastojci se samelju u mašini za meso ili...
Čorba od pečene ribeČorba od pečene ribe
03. mart
Ne bacajte glavu i kosti od pečene ribe, sa njima možete da napravite sjajnu čorbu. Uzmite glavu i kosti od pečene ribe, stavite ih u gazu i zavežite. Sipajte vodu u šerpu i stavite je da provri, dodajte so, potopite gazu...
Pohovani fileti bele ribePohovani fileti bele ribe
04. dec.
Operite, osušite i isecite riblji file. U velikoj posudi pomešajte sastojke za marinadu i mešajte dok ne dobijete kašu. Dodajte u smesu filete ribe i ostavite da odstoje 1 sat. Pohujte ih tako što ih prvo uvaljate u brašno...