Svaki ljubitelj slanine je navikao da je priprema prema svom ukus tako što su standardni začini obično nezamenjiva aleva paprika, crni biber, šarena so, čubar i drugo.
Najlakše je da kupite gotovu slaninu iz prodavnice i sami da eksperimentišete sa začinima, ali je pravi izazova da isprobate sami da pripremite sušenu, slaninu sa alevom paprikom ili slano kuvana slaninu, koju prethodno možete začiniti i nakon toga konzumirati kada i u bilo kom obliku poželite.
Međutim, imajte u vidu da za taj cilj treba da imate krhku slaninu od leđa životinje. Evo nekih prostih, ali izuzetno ukusnih recepata:
Sušena slanina
Potrebni sastojci: 5 kg slanine, 500 g soli, 100 g aleve paprike, 20 g crnog bibera, 20 g čubara.
Način pripreme: Slanina se opere i iseče se na komade širine otprilike 10 cm i dužine otprilike 30 cm. One se istrljaju solju i stavljaju se u dobro usoljeni sanduk čije su stranice pokrivene papirnom folijom za kuvanje.
Komadi se ređaju sa kožom okrenutom nadole gusto jedan do drugog tako što se sve stabilo usoljava. Na vrh se sipa po 2 cm soli. Nakon otprilike 3 nedelje slanina se čisti, utrlja se ostalim začinima i suši se na provetrenom mestu.
Slanina sa alevom paprikom
Potrebni sastojci: 3 kg sveže slanine, sok od kupusa da je pokrije, mešavina aleve paprike i crnog bibera, čubara, kurkume i mlevenog kumina.
Način pripreme: Slanina se opere i iseče se na komade širine otprilike 10 cm i dužine otprilike 20 cm. Sok od kupusa kojeg treba da bude dovoljno da je pokrije, stavlja se da provri i u njega se ubacuje slanina na otprilike 15 minuta. Vadi se, ocedi se i istrlja se sa svim pomešanim začinima. Uvija se u foliju i ostavlja se da se ohladi u frižideru.
Slano kuvana slanina
Potrebni sastojci: 10 kg slanine, 500 g soli, 3 glavice luka, desetak čenova belog luka, 100 g aleve paprike, 10 g crnog bibera, 1 kg masti.
Način pripreme: Slanina se seče na komade i stavlja se da vri u posoljenoj vodi tako što se na 5 l vode stavlja otprilike 100 g soli. U nju se dodaju iseckan na četvrtinice oguljen luk i čenovi belog luka,
Kada se sve skuva, komadi slanine se ocede, uvaljaju se u crni biber i alevu papriku koji su pomešani sa 400 g sali i gusto se ređaju u staklene tegle nakon čega se zalivaju istopljenom mašću. Zatvaraju se i mogu da se čuvaju dugo na provetrenom i hladnom mestu.
Pogledajte još ove recepte za domaću slaninu.
Komentari