bonapeti.rs»Članci»Pretraga

Pretraga sajta

Dijetetski režim kod urtikarijeDijetetski režim kod urtikarijePostoje dve vrste urtikarije (koprivnjače) - prouzrokovana stresom na nervnoj bazi i pričinjena infekcijom. Bolest predstavlja neprijatan osip na koži. Njegova pojava se karakterizuje crvenilom na koži, propraćenim oticanjem...
Ishrana kod obolelih bubregaIshrana kod obolelih bubregaVaši bubrezi obično služe za izacivanje otpadnih sastojaka i dodatnih tečnosti iz krvi i tela. Ovi otpadni sastojci i tečnost dolaze iz hrane koju jedemo i tečnosti koju pijemo. Ako patite od rane bubrežnu insuficijenciju...
Dijeta kod insulinske rezistencijeDijeta kod insulinske rezistencijeDijeta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, umerenim sadržajem proteina i umerenim sadržajem masti je fokusirana na hranu koja nalazi rešenje za sindrom insulinske rezistencije (IR), ponekad nazivan metabolički sindrom...
Hrana kod nadraženog stomakaHrana kod nadraženog stomaka/undefined Kod nadraženog stomaka hrana treba da bude pasirana ili proceđena kroz đevđir drvenom kašikom do konsistencije kuvanog griza i treba da se priprema na pari ili sa vodom. Unos hrane je u malim porcijama 6-8...
Finese kod pečenja piteFinese kod pečenja piteSećate li se bakine ukusne i sočne pite? Pita se nalazi na skoro svakoj trpezi, u svako doba godine, odgovarajuća je za doručak, ručak i večeru. Svi znamo da se tradicionalna pita priprema sa belim sirom. Istina...
Štetna hrana kod HašimotaŠtetna hrana kod HašimotaHašimoto tireoditis je autoimuno oboljenje, kod koga imunitet napada štitnu žledu kao strano tkivo. Najčešće se sreće kod žena srednjih godina. Nakon postavljanja dijagnoze kod lekara, bolesnici treba da se podvrgnu...
Zabranjena hrana kod HašimotaZabranjena hrana kod HašimotaAutoimune bolesti danas predstavljaju jednu šokirajuće veliku cifru. Ono što ih objedinjuje je to što su neizlečive i napreduju vremenom, uzrokujući različite stepene oštećenja u odganizmu. Jedna od tih bolesti je Hašimoto...
Trikovi kod prženja ćufticaTrikovi kod prženja ćufticaU osnovi prženja ukusnih prženih ćuftica stoji nekoliko važnih pravila. Da počnemo sa mlevenim mesom. Da biste stavrno ispržili sočne i ukusne ćuftice, preporučujemo vam da ne kupujete gotovo mleveno meso. Najbolje...
Specifičnosti kod spremanja prazilukaSpecifičnosti kod spremanja prazilukaPraziluk se može koristiti za najrazličitija jela. On je dobra zamena za luk i može se konzumirati spremljen ili sirov. Svaki deo praziluka se može jesti, ali većina ljudi voli beli deo korena pa nagore i svetliji zeleni...
Trikovi kod spremanja prepeliceTrikovi kod spremanja prepelicePrepelice spadaju u divljač, koja sadrži malo masti. Meso koje se nudi na raznim farmama nema ukus domaće živine. Meso prepelice je bogato raznim mineralima (kalcijum, kalijum, bakar, gvožđe, kobalt i mangan...
Napravite sangriju kod kućeNapravite sangriju kod kućeKada je reč o sangriji, odmah pomislimo na crno vino voće i cimet. Sangrija nas asocira i na leto, kao i na vrele španske večeri. Sangrija je jedan od simbola Španije i njene kuhinje. Ledeni alkoholni napitak,...
Specifičnosti kod pripreme prlenkiSpecifičnosti kod pripreme prlenkiAko izuzmemo činjenicu da baš i nije zdravo da se jedu proizvodi od testa, balkanska kulinarska tradicija nalaže da uvek na trpezi bude i hleba. On se može pripremiti na najrazličitije načine. Mogu se napraviti male pogačice...